Catalunya
Catalunya

Sis consells per protegir la privacitat

FRA_2jpg_OK

Text: Tanya O’Carroll Adaptació i edició en català: Alina Barceló Les filtracions d’Edward Snowden, extreballador de la CIA, van revelar que les xarxes d’espionatge dels Estats Units i els seus aliats utilitzen de forma indiscriminada la vigilància massiva a les xarxes de comunicació i internet per captar els nostres missatges de correu electrònic, trucades, cerques […]

Text: Tanya O’Carroll
Adaptació i edició en català: Alina Barceló

Les filtracions d’Edward Snowden, extreballador de la CIA, van revelar que les xarxes d’espionatge dels Estats Units i els seus aliats utilitzen de forma indiscriminada la vigilància massiva a les xarxes de comunicació i internet per captar els nostres missatges de correu electrònic, trucades, cerques d’internet, llistes de contacte, ubicacions de telèfon, imatges de la webcam, entre d’altres.

Quan els governs ens espien estan violant els nostres drets humans. La vigilància massiva és il·legal i s’ha de prohibir. Tracta als ciutadans com a presumptes delinqüents i cada detall de la nostra vida personal com un fet sospitós. Amnistia Internacional va llançar la campanya #UnfollowMe per reivindicar el dret a la intimitat i per alertar als governs que deixin d’espiar els seus ciutadans.

Per aquest motiu us facilitem 6 consells senzills per protegir la nostra privacitat online (i ajudar-vos a combatre la vigilància massiva), i aconseguir que les nostres trucades, correus electrònics, textos i xats siguin més segurs.

A primer cop d’ull, el fet que la omnipotent NSA d’Estats Units tingui el poder d’espiar els internautes sembla difícil poder-se’n escapar. Però, tanmateix, hi ha diverses vies efectives per recuperar el control sobre les nostres comunicacions privades online. Amb els següents consells podreu tenir una major confiança que les comunicacions digitals que empreu segueixen sent privades. Cap mesura però no és 100% segura, i els governs tenen moltes maneres d’interceptar i recopilar les nostres comunicacions. Si sou activistes o periodistes heu d’utilitzar aquestes eines com a part general de seguretat. A més a més, la llista a continuació no és exhaustiva, us recomanem també visitar Security-in-a-Box (de Tactical Technology Collective i Front Line Defenders) i Surveillance Self-Defense (d’Electronic Frontier Foundation).

1. TextSecure per a missatges de text
Aplicació disponible per dispositius Android (per iPhone es diu Signal) similar a Whatsapp que xifra els missatges, imatges i arxius de vídeo i àudio. És una aplicació amb codi obert i proporciona un xifrat d’extrem a extrem de manera que només tu i el teu interlocutor podeu llegir el missatge.

2. Redphoneper a trucades de veu
Disponible per Android (per iPhone també és Signal, amb doble opció de trucada i missatge). Totes les trucades es realitzen per internet.

3. Meet.jit.siper a trucades de vídeo i missatgeria instantània
Es tracta d’un servei de codi gratuït que protegeix les trucades de vídeo, videoconferències, missatges instantanis i transferències d’arxius. S’executa directament des del navegador, sense necessitat de descarregar-se, i permet una videoconferència de vàries persones simultàniament. S’assembla a Google Hangouts, però xifra els missatges. Existeix una opció d’escriptori que es diu Jitsi, que es pot descarregar per Windows, Linux, Mac OS i Android.

4. Minilock per a intercanvi d’arxius
És un plug-in, gratuït i de codi obert. S’utilitza des del navegador web i permet xifrar arxius – inclosos clips de vídeo, annexos de correu electrònic i fotografies – i compartir-los amb les teves amistats.

5. Mailvelopeper a un correu electrònic més segur
És un complement gratuït per al teu navegador web, que proporciona un xifrat d’extrem a extrem.

6. SpiderOak – per a intercanvi i emmagatzemament al núvol
Aquest sistema proporciona una còpia de seguretat dels arxius, sincronitza dispositius múltiples i permet compartir arxius de manera privada amb les persones que confies. A diferència d’altres serveis com Dropbox, l’empresa Mailvelope no té mai accés als arxius. SpiderOak cobra 12$ mensuals per crear un compte personal.