Catalunya
Catalunya

Explicant #SOSEurope a l’Ateneu

Text: Alina Barceló La presidenta d’Amnistia Internacional Catalunya, Maria Cañadas, va participar als Dijous Europeus, debat organitzat per l’Ateneu Barcelonès, per exposar el rol que té Amnistia en la defensa dels drets humans en l’entorn de la Unió Europea. Dijous Europeus és un cicle de debats mensuals organitzat per la Secció d’Estudis Polítics, Jurídics i […]

Text: Alina Barceló

La presidenta d’Amnistia Internacional Catalunya, Maria Cañadas, va participar als Dijous Europeus, debat organitzat per l’Ateneu Barcelonès, per exposar el rol que té Amnistia en la defensa dels drets humans en l’entorn de la Unió Europea. Dijous Europeus és un cicle de debats mensuals organitzat per la Secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials (EPJiS) de l’Ateneu Barcelonès que giren entorn a grans temes i actualitats que afecten i passen a la UE.

El darrer 25 de juny el debat s’obria al públic present per exposar quina és la rellevància de les polítiques europees en matèria de drets humans. Moderat per Stefan Rating, ponent de la Secció, la sessió comptava amb la participació de Maria Cañadas i  també de Josep Artigas i Candela, advocat especialitzat en Drets Humans i membre de la Creu Roja, que va presentar breument els instruments internacionals per defensar els drets humans.

Maria Cañadas es va centrar en explicar la situació actual de les persones migrants i refugiades que intenten arribar a Europa a través del Mediterrani, moltes dels quals es troben desemparades en mans de traficants i perden la vida al mar a bord d’embarcacions de condicions nefastes abans d’arribar. La ruta migratòria del Mediterrani és actualment la més perillosa del món i avui ja suma la pèrdua de gairebé 2.000 persones en el que portem de 2015. La situació actual ha desembocat en una gran crisi humanitària que està plantejant moltes qüestions i reptes a la UE en matèria d’immigració.

Per fer front a aquesta crisi, Amnistia Internacional va posar en marxa la campanya SOS Europe per defensar els drets humans dels migrants, refugiats i demandants d’asil a Europa i a les seves fronteres. Totes aquestes persones emigren cap a Europa per diferents motius. Alguns fugen de persecucions o de guerres, d’altres de la pobresa i la misèria. Quan s’embarquen tenen l’esperança de trobar un futur millor a Europa, però molt sovint es troben amb una realitat ben diferent. Europa està fallant a l’hora de socórrer als migrants, refugiats i sol·licitants d’asil. El conjunt de països de la UE està intensificant les mesures per controlar la migració, de manera que poden arribar a representar greus violacions de drets humans.

“És evident que la resposta de l’Estat espanyol i dels països del nostre entorn davant d’aquesta crisi és més aviat d’aparences que no pas d’un compromís real per salvar vides” comentava la presidenta d’AI Catalunya. Es per això que AI recorda als governs la seva obligació de garantir el dret a la vida digne de totes aquelles persones que són perseguides i extorsionades i es veuen obligades a fugir cap a Europa. “Tot govern que miri cap un altra banda serà, per tant, còmplice d’aquestes tragèdies” afirmava Maria Cañadas durant el debat.

El debat generat després de la intervenció dels ponents va ser enriquidor ja que la diversitat d’opinions del públic va permetre afrontar temes com la discriminació directa i indirecta, o les pors i les inquietuds de la població pel que fa a l’arribada massiva d’immigrants en busca de refugi, entre d’altres. Maria Cañadas afirmava que “el debat directe amb la ciutadania és molt important per tal de trencar esquemes i em complau haver-hi participat per intentar apropar la situació de l’actual crisi humanitària del Mediterrani”.