Catalunya
Catalunya

Clam per #SOSEurope al Festival Cruïlla

ok blogDSC_0353 (2)CJpwW5GWEAEVxCy

Text: Alina Barceló Drets humans i música van tornar a coincidir amb èxit al Festival Cruïlla Barcelona. Amnistia Internacional Catalunya, col·laboradora especial del Festival Cruïlla, va aprofitar la ocasió per realitzar la darrera acció que tanca la campanya #SOSEurope. Des de l’inici de la campanya, i especialment des de l’abril de 2015, l’objectiu de la […]

Text: Alina Barceló

Drets humans i música van tornar a coincidir amb èxit al Festival Cruïlla Barcelona.

Amnistia Internacional Catalunya, col·laboradora especial del Festival Cruïlla, va aprofitar la ocasió per realitzar la darrera acció que tanca la campanya #SOSEurope. Des de l’inici de la campanya, i especialment des de l’abril de 2015, l’objectiu de la campanya ha estat demanar al conjunt d’estats de la UE que reaccionin eficaçment davant de l’enorme quantitat de persones migrants i refugiades que perden la vida al mar intentant arribar a Europa mitjançant embarcacions il·legals d’estat precari.

Més de 3.500 persones van perdre la vida al mar l’any passat fugint de conflictes, persecucions i pobresa. L’operació vigent aleshores, Mare Nostrum, que Itàlia desplegava en solitari sense l’ajut dels altres socis europeus, va ser anul·lada per manca de suport polític i financer des  de la resta de la UE.

Mare Nostrum va quedar substituïda per l’Operació Tritó que, gestionada per Frontex, l’agència europea de control fronterer, reduïa les patrulles de vigilància i de control de fronteres a les zones més properes a la costa, i per tant deixava sense control les àrees on es produeixen la majoria dels naufragis. A més, Tritó tampoc disposa de les embarcacions adequades per efectuar rescats, la seva flota és per vigilar fronteres, i no per socórrer embarcacions petites a la deriva. Amnistia Internacional, l’ONU i altres organitzacions ja van alertar de l’enorme perill que comportaria retirar la flota de rescat de Mare Nostrum.

Els quatre primers mesos de 2015 van ser terribles: al voltant de 1.700 persones van perdre la vida al Mediterrani, sent el mes d’abril el més crític amb un recompte de 800 persones ofegades al mar. Gràcies a la pressió internacional, al maig la UE va accedir a reforçar els mitjans de salvament i rescat i ampliar així la zona d’acció de l’Operació Tritó, fet que ha provocat una disminució molt significativa del nombre de víctimes.

Amb el Festival Cruïlla es posava punt i final a la campanya #SOSEurope, amb més de 1.000 firmes recollides. El públic era convidat a firmar una petició a Mariano Rajoy i a enganxar un vaixell de paper groc o negre en un mural on a poc a poc s’anava perfilant un vaixell més gran. Cada vaixell tenia una frase que els participants podien escriure lliurement fent referència a la campanya i a la situació actual al Mar Mediterrani. Després d’enganxar el vaixell, es podien fer una fotografia-denúncia amb alguns dels missatges de la campanya. El conjunt de fotografies realitzades es pot consultar en aquest àlbum a Flickr.

Més enllà del Festival, la campanya tanca a l’Estat espanyol amb xifres rècord: més de 90.000 firmes, i més de 70 grups mobilitzats que han dut a terme diferents activitats de conscienciació i difusió d’informació. El conjunt de vaixells de paper, 7.200, juntament amb les signatures van ser enviades dilluns 20 de juliol al President del govern espanyol, Mariano Rajoy, per tal d’incidir en les decisions preses en la reunió comunitària del mateix dia: allà, els Ministres d’Afers Exteriors de la UE han pres mesures de reassentament de refugiats i per frenar les màfies de traficants de persones al Mediterrani.

Alguns dels missatges que ens van deixat al Cruïlla

«Tots compartim el mateix món. Actua!» // «La vida és un dret i no un repte!» //  «People Before Borders»

«No ofeguem els drets» // «No más muertes. La Vida es un derecho. Son las personas las que importan!»

#SOSEurope finalitza i dóna pas a una nova campanya global d’AI «Protegir les Persones en Moviment», que es posarà en marxa el proper octubre. La campanya donarà continuació a la voluntat d’Amnistia Internacional de protegir totes les persones que es veuen forçats a marxar dels seus països en busca d’asil i de refugi i que troben poques vies legals per accedir-hi. Englobarà el conjunt de persones que fugen de les guerres i de la persecució i que necessiten tenir una protecció internacional garantida per tal d’evitar que s’hagin d’embarcar a través en rutes perilloses com les actuals amb finals tràgics.