Catalunya
Catalunya

10 formes d’activisme pels drets humans aquest 2019

Si un dels teus propòsits per aquest any nou és ser una persona més compromesa i contribuir a generar un món millor i més just però no saps per on començar, no pateixis, et donem algunes idees per iniciar-te en l’activisme i lluitar pels drets humans. Apunta! Text: Alba Herrera, responsable d’Activisme d’AIC. 1) La […]

Si un dels teus propòsits per aquest any nou és ser una persona més compromesa i contribuir a generar un món millor i més just però no saps per on començar, no pateixis, et donem algunes idees per iniciar-te en l’activisme i lluitar pels drets humans. Apunta!

Text: Alba Herrera, responsable d’Activisme d’AIC.

1) La defensa dels drets humans pot començar a casa. Potser ja saps que molts dels productes cosmètics i d’alimentació que consumim habitualment estan fets amb oli de palma i derivats. El que potser no saps és que aquests ingredients sovint provenen del treball infantil, del treball forçat i de les violacions de drets humans que es produeixin a algunes plantacions de palma. En concret, una investigació d’Amnistia Internacional va denunciar que a les plantacions de l’empresa Wilmar (proveïdora de marques com Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Reckitt Benckiser, Procter & Gamble, Ben & Jerry’s o Unilever) a Indonèsia hi treballen nens i nenes d’entre 8 i 15 anys. A més, no hi ha condicions de seguretat i molts treballadors i treballadores tenen lesions per fer servir productes químics extremadament tòxics.

També pots revisar el teu consum de tecnologia… La majoria del cobalt (component fonamental de les bateries de ions de liti) l’extreuen a mà nenes, nens i persones adultes en condicions d’explotació i perill. Algunes empreses automobilístiques (Daimler, Renault, Volkswagen, General Motors, Tesla, BMW, Fiat Chrysler) fan servir aquest mineral per a la fabricació dels cotxes elèctrics i no garanteixen que el seu cobalt estigui lliure d’abusos als drets humans. I el mateix passa amb el cobalt dels telèfons mòbils i tauletes perquè les grans empreses de tecnologia (com ara Apple, Samsung, Sony o Huawei) no controlen si els seus proveïdors respecten els drets humans.

Fer un consum crític, donar a conèixer aquesta informació entre els teus contactes i reclamar canvis a aquestes empreses pot ser un bon primer pas per fer activisme aquest any. A més, funciona! Arran d’aquesta campanya internacional, Apple i Sony han publicat un llistat de tots els seus proveïdors de cobalt, Samsung s’ha compromès a investigar les denúncies d’Amnistia i a publicar un informe amb les seves conclusions, Wilmar ha fet públic un pla d’acció per abordar els abusos de les seves plantacions, Unilever i Procter & Gamble han informat que estan prenent mesures al respecte i Ben & Jerry’s ha retirat l’oli de palma dels seus productes.

2) Recicla el teu mòbil. El reciclatge pot ser una bona forma de fer una aportació als drets humans! Si tens per casa algun telèfon mòbil o tableta que ja no utilitzis, pots sumar-te a la nostra iniciativa de re-utilització i reciclatge de telèfons i tauletes: estaràs contribuint al medi ambient i, alhora, als drets humans.

3) Contraargumenta! Darrerament potser t’has trobat enmig de converses en què es posava en dubte la necessitat de polítiques contra la violència de gènere, o bé has llegit a Twitter algú que defensava que les dones no pateixen més violència que els homes… Aquest tipus de discursos i arguments són molt perillosos perquè, en el fons, es posicionen  contra els drets de les dones. Vols fer activisme? Doncs dona resposta! Aquí pots trobar arguments fonamentats que t’ajudaran a desmuntar mites i falses informacions sobre aquest tema.

4) Fes-te soci/a. Si el que busques és formar part d’un moviment de drets humans internacional, pots fer-te soci/a d’Amnistia Internacional i defensar els drets humans cada dia! El nostre treball es realitza amb absoluta independència, per això no acceptem subvencions de governs ni partits polítics i així preservem la nostra imparcialitat i llibertat d’acció. Quantes més persones siguem, més podrem fer pels drets humans!

5) Signa! Una de les principals eines de treball que fem servir a Amnistia Internacional és la recollida de signatures per casos i campanyes de defensa dels drets humans, amb peticions concretes adreçades a autoritats i altres responsables que aquests drets no es respectin. Encara no ho fas? Doncs a què estàs esperant? Signa!

6) Sigues acollidor/a. Ens trobem en una crisi de refugi sense precedents, on els estats estan donant l’esquena a les persones refugiades. Però la ciutadania ha demostrat en nombroses ocasions la voluntat d’acollir persones refugiades a la seva comunitat. Tu també pots ser una persona acollidora amb petites accions quotidianes que serveixin per donar la benvinguda i garantir una acollida digna a persones refugiades que ja viuen a les nostres comunitats. Si vols, aquí tens algunes idees!

7) Sigues activista a Twitter. Si a les xarxes et mous com un peix a l’aigua, pot ser una bona oportunitat per fer activisme! Fes servir el teu perfil per participar a les twitter-accions que engeguem per diferents campanyes. Per estar al cas de les propostes, segueix-nos!

8) Porta els drets humans a l’escola. Treballes en un centre escolar? Formes part de l’AFA? O potser ets estudiant? En qualsevol d’aquests casos, pots defensar els drets humans al teu centre. Només has d’entrar a la nostra Xarxa d’Escoles pels Drets Humans i trobar alguna activitat que puguis portar a terme. I si vols estar al cas de totes les propostes educatives, inscriu el teu centre educatiu!

9) Escriu cartes i salva vides. Quan tenim notícia que alguna persona es troba en situació de risc extrem per la violació dels seus drets, activem una xarxa formada per desenes de milers de persones arreu del món que fan pressió enviant cartes i correus electrònics el més aviat possible a les autoritats pertinents per salvar aquesta persona. Portem fent-ho des del 1973, i això ens ha permès aturar execucions, tortures i millorar la situació de moltes persones. Vols formar part d’aquesta Xarxa d’Accions Urgents? Pots fer-ho aquí.

10) Fes-te activista! Si el que vols és estar en primera línia i dedicar part del teu temps i la teva energia a la lluita pels drets humans, els nostres grups d’activistes són el lloc perfecte per a tu. Podràs organitzar activitats per donar a conèixer els drets humans a la teva localitat, recollir signatures i pressionar els governs per generar canvis en la vida de milers de persones. Busca el teu grup més proper i #SiguesAmnistia!