Catalunya
Catalunya

Triar la destinació de vacances sempre és una tasca feixuga: hi ha tants llocs per visitar, que mai no sabem del cert quina opció escollir. Platja o muntanya? Aquí o a l’estranger? I quants diners pensem gastar-nos? Però…i si la pregunta més rellevant respecte les nostres vacances és sobre el que menys pensem? I si […]

Triar la destinació de vacances sempre és una tasca feixuga: hi ha tants llocs per visitar, que mai no sabem del cert quina opció escollir. Platja o muntanya? Aquí o a l’estranger? I quants diners pensem gastar-nos?

Però…i si la pregunta més rellevant respecte les nostres vacances és sobre el que menys pensem?

I si ens preguntem si el nostre turisme afecta en possibles violacions de drets humans a la població autòctona del territori que visitarem?

Text: Sarah Corpas

És el cas del nou informe llançat per Amnistia Internacional que denuncia com el turisme en els assentaments israelians dels Territoris Palestins Ocupats impacta de ple en els drets humans de la població palestina.

Els assentaments són internacionalment reconeguts com a il·legals, ja que suposen una violació del dret internacional humanitari i constitueixen un crim de guerra. Priven a la població autòctona palestina de l’accés a necessitats bàsiques com el treball, l’aigua potable i l’habitatge; els reubiquen en zones marginals i els prohibeixen la lliure circulació en el seu propi territori.

Israel ha incentivat la seva població perquè “colonitzin” els TPO, oferint compensacions econòmiques, entre altres. A través dels negocis establerts en els assentaments, Israel no només veu beneficiada la seva economia, sinó que indirectament està legitimant la seva presència en aquests territoris.

Amnistia Internacional ha llançat diverses crides als Estats perquè frenin la importació / exportació de béns amb els assentaments i alguns ja han implementat polítiques que neguen l’accés de productes provinents dels TPO.

En aquesta ocasió, Amnistia va un pas més enllà sol·licitant als gegants de les reserves online, com són Airbnb, Expedia, Booking.com i TripAdvisor que deixin d’oferir hotels, serveis o altres allotjaments als Territoris Ocupats Palestins.

Les quatre empreses de turisme online afavoreixen indirectament la comissió de violacions de drets humans contra la població palestina en anunciar centenars d’habitacions i activitats en els assentaments israelís, beneficiant-se d’una situació il·legal.

La pregunta ara és: saben els turistes alguna cosa sobre aquesta situació? La resposta és NO. En el vídeo promocional de l’informe d’Amnistia Internacional, que parodia un anunci de televisió, es mostra clarament que el turista va completament enganyat.

Unes vacances de somni a Israel?

Estades en destinacions de luxe? Vistes al desert? Piscines? En realitat, estem parlant dels assentaments il·legals en territoris ocupats com Cisjordània. Un turisme que promou normalitzar la discriminació del poble palestí que en moltes ocasions té prohibida l’entrada a aquestes terres.

Un agricultor palestí que viu prop de l’assentament de Shiloh, on el govern israelià finança un gran centre de visitants per atreure turistes declarava: “Als turistes que vénen aquí els han rentat el cervell, els han enganyat, no saben que aquesta és la nostra terra”.

Per això és important la denúncia que fa Amnistia Internacional. Perquè no només insta les empreses de turisme online esmentades anteriorment que deixin d’oferir els seus serveis en els TPO i deixin d’enganyar el client no indicant que els anuncis estan situats en els assentaments; sinó que també posa a la disposició de tot aquell que vulgui informar-se les conseqüències que tenen unes vacances en els assentaments israelians.

Mentre els turistes poden gaudir de rutes de senderisme, visites a reserves naturals i monuments històrics, safaris en el desert, etc., tots els beneficis econòmics van per als colons israelians, mentre la població palestina pateix i no té cobertes les seves necessitats bàsiques.

Cada dòlar, cada cèntim que obté Booking.com, Expedia, Airbnb o TripAdvisor per promoure aquest turisme suposa un benefici per violacions de drets humans.

És primordial per als drets dels palestins que es deixin d’oferir allotjaments i serveis en aquests territoris. Et sumes a la petició?

Els assentaments ocupen terres robades, no han de ser destinacions turístiques. Els crims de guerra no poden ser mai una atracció turística.