Catalunya
Catalunya

8M: mobilitzacions i actes pel Dia Internacional de la Dona

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona i dins de la campanya «No consento», grups locals i activistes d’Amnistia Internacional Catalunya (AIC) es mobilitzaran contra la violència sexual i pels drets de les dones, que troben tants obstacles en el camí de la igualtat. Actes i mobilitzacions previstes a Catalunya Divendres […]

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona i dins de la campanya «No consento», grups locals i activistes d’Amnistia Internacional Catalunya (AIC) es mobilitzaran contra la violència sexual i pels drets de les dones, que troben tants obstacles en el camí de la igualtat.

Actes i mobilitzacions previstes a Catalunya

Divendres 8 de març, els grups de Barcelona-L’Hospitalet, Tarragona i Girona sortiran al carrer per adherir-se a les grans manifestacions del 8M organitzades a les seves ciutats.

  • Barcelona – 18:30h – Gran Via/Entença.
  • Tarragona – 19h. Plaça Imperial Tarraco.
  • Girona – 18h De la Plaça Independència a la Plaça del Lleó.

I també els grups de Terrassa i Sant Cugat del Vallès.

La manifestació de Terrassa tindrà lloc a les 19.30 h a la Pl./Lluís Companys i la de Sant Cugat del Vallès a les 17.30 h a la Plaça d’Octavià, davant del Monestir.

Divendres mateix, hi ha previstes tres concentracions més amb presència d’activistes d’AI:

  • Llobregat Sud: Plaça de l’Església de Castelldefels.
  • Penedès: a les 19.30 h a la Plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès.
  • Badalona – Santa Coloma: a les 18 h a la Plaça de la Vila de Badalona.

Dissabte 9 i diumenge 10 de març podeu sumar-vos a la lluita contra la violència sexual en l’acte de recollida d’adhesions al manifest «No consento», a càrrec del grup d’activistes de Blanes. Els trobareu d’11h a 13 h del matí al Passeig de Mar, davant del carrer Ample.

També dissabte 9 de març, el grup del Maresme, organitza un seguit d’activitats contra la violència de gènere a la Plaça de la Llibertat del Masnou. Es podrà gaudir de la lectura de poemes de dones i d’activitats per als més petits.

Dijous  14 de març a les 19.30 h, el grup del Penedès organitza la xerrada «Feministes d’Orient: les noies del carrer Revolució», a Vilafranca. El col·loqui, a càrrec de la psicòloga iraniana Rosa Rabbani, tractarà l’actual situació de la dona a l’Iran, on s’estan veient violats drets fonamentals.

Per culminar el mes de març donarem la benvinguda a la primavera dijous 21 de març a Esplugues de Llobregat amb una xerrada d’Ona Anglada, vocal del comitè executiu d’AIC, sobre la campanya «No consento».

Perquè és rellevant la mobilització i l’activisme contra la violència sexual?

Malgrat el progrés i els avenços que s’han aconseguit durant últims anys en termes d’igualtat de gènere, la xacra social de la violència masclista continua encara essent present a la vida de les dones. I encara ho és més en termes de violència sexual: de les 69 mesures del pacte d’Estat dedicades a l’assistència de víctimes de violència de gènere només una està dedicada a aquest tipus de violència.

Les supervivents de violacions i maltractaments no tan sols pateixen violència sexual, sinó institucional.

La manca de confiança amb les institucions, la por a no ser cregudes o l’estigmatització que suposa una agressió sexual són alguns dels obstacles que han d’enfrontar. En aquest punt, poques dones són les que decideixen denunciar l’agressió. La mitjana de denúncies a Espanya queda molt lluny de la mitja de la UE, ocupant la posició 25 de 32.

Com qualsevol altra situació d’injustícia, aquesta, mereix ser canviada. Per aquest motiu, és important la implicació conjunta i col·lectiva com la manifestació del suport a la causa. Cal que la necessitat real i profunda de canvi passi a ser objecte de debat governamental i que, d’una vegada per totes, es comencin a executar polítiques públiques eficients que protegeixin els drets de les dones i de tota la societat.

En aquest context, s’impulsa la campanya «No consento», adreçada a denunciar i sensibilitzar sobre aquest problema i aconseguir que les autoritats prenguin mesures per posar punt final a aquesta situació de desigualtat de les supervivents.

Si vols formar-ne part, no dubtis a acostar-te als actes programats pels grups d’activistes d’AIC i suma-t-hi!