Catalunya
Catalunya

«L’activisme funciona. Així que el que hem de fer ara és actuar». Amb aquestes paraules Greta Thunberg agraïa el premi «Ambaixadora de Consciència» que Amnistia Internacional li entregava fa uns dies. Un premi compartit amb el moviment global de joves Fridays for Future que, amb el seu activisme, ha aconseguit posar en l’agenda pública l’emergència […]

«L’activisme funciona. Així que el que hem de fer ara és actuar». Amb aquestes paraules Greta Thunberg agraïa el premi «Ambaixadora de Consciència» que Amnistia Internacional li entregava fa uns dies. Un premi compartit amb el moviment global de joves Fridays for Future que, amb el seu activisme, ha aconseguit posar en l’agenda pública l’emergència climàtica.

Text: Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya

Fa tot just un any, Greta Thunberg va decidir faltar a classe tots els divendres per anar a protestar davant la seu del Parlament suec fins que s’adoptin mesures més efectives per combatre el canvi climàtic. La seva iniciativa per conscienciar sobre la crisi climàtica no va trigar a estendre’s per tot el món, i centenars de milers de joves van conformar el moviment Fridays for Future. Al llarg d’aquest any han organitzant mobilitzacions arreu del món i han deixat clar que volen salvaguardar el seu futur.

Sol dir-se als joves que ells són els «líders de demà». Sort que la Greta i la resta de joves de Fridays for Future no n’han fet cas…si esperen a «demà», no hi haurà cap futur que liderar.

L’impacte del canvi climàtic és molt evident en l’entorn natural: devastadors incendis i onades de calor durant els mesos d’estiu en l’hemisferi nord; tempestes tropicals que arrasen tot el sud-est asiàtic, el Carib i el Pacífic; o perllongades sequeres a l’Àfrica subsahariana. Però som conscients de l’impacte que també tindrà en els nostres drets?

Els drets humans existeixen per ajudar-nos a viure en comunitat amb llibertat, justícia i pau; però res d’això és possible sense un planeta habitable. A més d’amenaçar la nostra pròpia existència, el canvi climàtic ja està impactant de manera tòxica en el nostre dret a la vida, la salut, l’alimentació, l’aigua, l’habitatge…

Ens queden 11 anys per reduir a la meitat les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle, aconseguir que el 2030 hagin tornat al nivell de 2010 i esforçar-nos per aconseguir un nivell zero net d’emissions abans de 2050 perquè tinguem una oportunitat de sobreviure.

Cada dia que deixem que el canvi climàtic vagi a més, frenar i revertir els catastròfics efectes es torna més difícil. I l’única cosa que s’interposa en el camí per protegir a la humanitat del canvi climàtic és que els líders mundials no tenen voluntat política. Poden seguir posant excuses per a la seva inacció, però la natura no negocia.

La manca de mesures dels governs per abordar aquesta crisi podria ser la major violació de drets humans intergeneracional de la història.

I davant d’aquest desolador futur, per què val la pena mobilitzar-se?

Perquè tots mereixem la mateixa protecció, i aquesta crisi la patiran amb més duresa les persones en situació de vulnerabilitat. Perquè mobilitzat-nos no perdem res i podem guanyar-ho tot. Perquè tenim el coneixement, la capacitat i el poder de viure de forma sostenible. I perquè l’activisme, funciona!

Joves de més de 115 països organitzen protestes globals pel clima aquesta setmana, del 20 al 27 de setembre. Hi ha previstos més de 2.400 actes en 1.000 ciutats de tot el món. Ja és hora que tots seguim el seu exemple, divendres 27 ens veiem als carrers de les quatre capitals catalanes!