Catalunya
Catalunya

El cartell que Palau Ferré va fer per a Amnistia Internacional

El cartell que l’artista cubista Maties Palau Ferré va il·lustrar per a Amnistia Internacional l’any 1982 (a la foto) forma part de l’exposició “Art i Valors de Palau Ferré”, que fins el 30 d’octubre es pot visitar al Centre de Lectura de Reus. Text: Grup de Tarragona d’Amnistia Internacional L’exposició és una mostra que posa […]

El cartell que l’artista cubista Maties Palau Ferré va il·lustrar per a Amnistia Internacional l’any 1982 (a la foto) forma part de l’exposició “Art i Valors de Palau Ferré”, que fins el 30 d’octubre es pot visitar al Centre de Lectura de Reus.

Text: Grup de Tarragona d’Amnistia Internacional

L’exposició és una mostra que posa de relleu la vessant més reivindicativa i compromesa del pintor Palau Ferré amb valors com la pau, la llibertat, la solidaritat, la cooperació i la defensa dels drets humans.

Així, a l’exposició comissariada per l’historiador i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, s’hi poden veure reproduccions de gran format, de més de tres metres d’alçada, dels cartells que Palau Ferré va il·lustrar per donar impuls a projectes i campanyes d’entitats i ONG, entre els quals, el cartell que l’any 1982 va il·lustrar per a Amnistia Internacional.

El periodista Marco Flores, activista d’Amnistia Internacional Tarragona, ha visitat l’exposició i durant l’acte d’inauguració ha recordat la vigència del cartell i els valors de l’artista.

El cartell de Palau Ferré per a Amnistia
Es tracta d’un cartell elaborat amb la tècnica de la tinta xinesa, en la qual una parella -un home i una dona- dibuixada d’un sol traç, negre i vermell, obre una gàbia per tal que tres coloms d’intensos colors primaris -groc, blau, vermell- puguin volar lliurement.

Aquesta és una composició plena de símbols i traç marcat en la qual l’artista té per objectiu transmetre els valors d’Amnistia Internacional.

El centenari de l’artista
L’exposició “Art i Valors de Palau Ferré” a Reus s’emmarca en els actes commemoratius del centenari del pintor Maties Palau Ferré, el 2021. Així, aquests darrers mesos, s’ha publicat un assaig biogràfic al voltant de l’artista, El pintor que cremava els seus quadres (Base, 2020) i són diversos els museus que han començat a exposar pintures de Palau Ferré, com el Museu d’Història de Girona, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de Reus o el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés.

Qui era Maties Palau Ferré?
Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va estar molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i els seixanta. També va exposar als Estats Units.

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, el 2021 se’n commemorarà el centenari.

Foto: Centre de Lectura de Reus