Catalunya
Catalunya

Canvi climàtic → Què pots fer aquest estiu?

Després d’una de les primaveres més seques de l’últim segle i d’un mes de juny on hem passat dels 30 graus a molts punts del país, arriba un estiu que fa tota la pinta que serà d’allò més calorós. Any rere any les temperatures són cada cop més altes, i cada vegada són més habituals […]

Després d’una de les primaveres més seques de l’últim segle i d’un mes de juny on hem passat dels 30 graus a molts punts del país, arriba un estiu que fa tota la pinta que serà d’allò més calorós. Any rere any les temperatures són cada cop més altes, i cada vegada són més habituals les onades de calor amb pics elevats. I és que malauradament el canvi climàtic ja no truca a la porta, sinó que s’ha instal·lat al sofà, s’hi sent com a casa seva i pretén quedar-s’hi per sempre fins que ja no s’hi pugui viure.

Text: Bernat Aragó (Àrea d’Activisme d’Amnistia Internacional Catalunya)

Els efectes del canvi climàtic, que ja podem començar a notar, estan sent i seran devastadors, no només per al medi ambient, sinó també per als drets humans. Segurament podríem considerar el canvi climàtic com l’amenaça de vulneració massiva dels drets humans més important de la història: la vida, la salut, casa nostra, l’aigua, els desplaçaments forçats i les migracions, els drets econòmics, els socials i un llarguíssim etcètera. Tots els nostres drets i la nostra pròpia existència humana estan en risc, i per tant, cal que actuem!

Els i les activistes marxem de vacances i volem gaudir de l’estiu, però la nostra tasca no s’atura! Per això, a continuació compartim una sèrie de consells que pots seguir per combatre el canvi climàtic aquest estiu de manera individual.

Les 10 decisions que pots prendre per lluitar contra el canvi climàtic aquest estiu

#1) Estalvia energia! L’electricitat és un bé de primera necessitat i a més contamina, així que cal anar amb compte, ara que fa calor, de no passar-nos de voltes. Apaga les llums i aprofita al màxim les hores de sol, posa l’aire condicionat només quan sigui necessari i no el baixis mai per sota dels 21 graus. A més, tal com està la factura de la llum, també estalviaràs diners!

#2) L’aigua és vida! No la malbaratis. A l’estiu ens agrada gaudir de l’aigua i poder refrescar-nos de tant en tant, i és molt important fer-ho. Però cal anar amb cura de no deixar-nos aixetes obertes, o de desaprofitar-ne massa. Evitem fer banyeres, gastem allò necessari i fem servir els programes ecològics a l’hora de rentar la roba i els plats. Que ja se sap que, al Mediterrani a l’estiu la pluja es troba a faltar!

#3) El consum responsable mou el món! L’estiu és una època d’excessos: ens reunim amb amistats, ens agrada tenir convidats… Siguem responsables a l’hora de comprar! Evita les grans superfícies i compra al comerç de proximitat, fixa’t en la petjada ecològica de tot allò que prens: compra productes ecològics i de proximitat, sí són km0 millor, així com també pots reduir el consum de carn. Ets el que menges!

#4) No als plàstics! Llaunes, envasos, embolcalls, ampolles, plats i coberts d’un sol ús, taps, bosses, reixetes, palletes, capses, film transparent, gots, càpsules de cafè, brics, safates… T’has parat mai a pensar la quantitat de residus que produim a diari? Reflexiona-hi aquest estiu i evita els plàstics! Compra a granel, utilitza bosses i envasos reutilitzables i intenta no comprar congelats ni productes envasats en plàstic. Desplastifica la teva vida, millora el teu entorn!

#5) Estiu comença amb R! Fes teva la regla de les tres R: redueix, reutilitza, recicla. Produeix menys residus comprant amb consciència. Els pocs que generis intenta donar-los una segona vida, converteix-te en crac del bricolatge i les manualitats. Fes volar la teva imaginació! I tots aquells que no puguis aprofitar, llença’ls al contenidor adequat o porta’ls a la deixalleria o al punt verd.

#6) Mou-te sosteniblement: baixa’t els fums! Aparca el cotxe i els vehicles motoritzats i sempre que puguis agafa el transport públic, camina o vés en bicicleta. Contribueix a reduir les emissions i a poder respirar un aire més net. A l’estiu ens agrada gaudir de l’aire lliure i ja n’estem tips de mascaretes!

#7) Viatja sense petjada! Vacances? Sí! Però pensa en el bé del planeta i fes-ho de manera sostenible. L’avió i els creuers són els mitjans de transport més contaminants. Es calcula que cada passatger d’un avió produeix 285 grams de CO2 per un sol quilòmetre! Busca alternatives: viatja en tren, amb cotxe compartit… Si no et queda més remei que agafar un avió sempre pots compensar la teva emissió de carboni participant a projectes ecologistes o fent-hi una donació.

#8) La sorra no s’ho empassa tot! Les vacances són per gaudir-les i tothom les vol gaudir per igual. Fes escapades i turisme de forma responsable: tignues cura de la platja, la muntanya i dels entorns naturals. Endu-te la brossa i llença-la quan tornis a casa. Redueix al màxim el teu impacte a la natura i cuida l’entorn. Ho agaraïrem totes i tots!

#9) Tens temps i no saps com omplir-lo? Aquí et podem fer moltes recomanacions! Participa del col·lectiu ecologista que tinguis més a prop de casa i fes-te’n activista! Aprofita les vacances per llegir, mirar conferències i videos online i formar-te sobre el tema. Et recomanem especialment dos llibres:

  • Això ho canvia tot: el capitalisme contra el clima – Naomi Klein (Empúries)
  • La vida en el centro: voces y relatos ecofeministas – Yayo Herrero, Marta Pascual i María González Reyes (Libros en Acción)

#10) No t’atures ni a l’estiu? Tenim propostes per tot tipus d’estius, també per aquelles persones que no tingueu vacances. Malgrat no tinguis temps lliure, sempre pots treure dos minuts per firmar alguna de les ciberaccions que us proposem a Amnistia Internacional, com per exemple aquesta: saps qui és Jani Silva? Dona la cara per aquells que protegeixen el medi ambient!

#Bonus!) Et regalem un últim consell addicional, però per res del món és menys important que els anteriors! Per lluitar contra el canvi climàtic i pels drets humans necessitem gent compromesa com tu. Per tant, et volem demanar que aquest estiu et cuidis molt, no oblidis hidratar-te i posar-te crema solar!