Catalunya
Catalunya

Els municipis com a palanca de canvi dels drets humans al món

Els municipis no només tenen un paper fonamental en la protecció directa dels drets de les persones, sinó que també són agents d’acció exterior i han d’assumir la seva responsabilitat en la defensa i la promoció dels drets humans en l’àmbit internacional. La seva pressió pot generar canvis globals. Text: Eduard Martínez, responsable de Relacions […]

Els municipis no només tenen un paper fonamental en la protecció directa dels drets de les persones, sinó que també són agents d’acció exterior i han d’assumir la seva responsabilitat en la defensa i la promoció dels drets humans en l’àmbit internacional. La seva pressió pot generar canvis globals.

Text: Eduard Martínez, responsable de Relacions Institucionals d’AIC

Amnistia Internacional compta amb nombrosos grups d’activistes locals arreu de Catalunya i de l’Estat. Aquesta xarxa és molt valuosa a l’hora de dur a terme accions institucionals a favor dels drets humans en els seus municipis.

Per una banda, el paper dels ajuntaments en la protecció dels drets humans és fonamental perquè ostenten competències que afecten directament els drets de les persones i perquè habitualment són les primeres instàncies on acudeixen les víctimes per demanar protecció i justícia. Per exemple, són competències municipals la policia local, l’empadronament, que dona accés al dret a la salut i a l’habitatge, o els plans de lluita contra el racisme i per la igualtat.

D’altra banda, els municipis també són agents d’acció exterior i han d’assumir un paper fonamental en la defensa i la promoció dels drets humans al món. Per aquesta raó, Amnistia Internacional, a través dels seus grups locals, treballa perquè els ajuntaments s’impliquin en la protecció dels drets humans a l’àmbit exterior.

En la majoria dels casos els grups locals presenten mocions municipals sobre reptes globals (comerç d’armes, crisis de les persones refugiades o l’alliberament de les patents de les vacunes contra la Covid-19) o sobre la situació a països prioritaris per a l’organització, com ara l’Iran o Colòmbia. Els pronunciaments municipals també serveixen per canviar la vida de persones concretes, les mocions sobre casos de víctimes o de persones defensores de drets humans també tenen la seva influència. Les autoritats d’altres països són sensibles quan reben centenars de pronunciaments posant el focus sobre un cas del qual tenen responsabilitat o competència.

Malgrat això, en algunes ocasions ens hem trobat representants de partits polítics que es negaven a votar a favor d’aquest tipus de pronunciaments perquè consideraven que són temes supramunicipals que s’escapen de la seva competència. En aquests casos, cal seguir fent pedagogia i mostrant com accions coordinades i el sumatori de forces, de molts municipis, contribueixen a generar canvis positius en la vida de les persones a altres parts del món.

L’exemple d’Armes sota control

Amnistia Internacional sempre explica l’exemple del poder municipal com a eina de pressió indirecta amb la campanya Armes Sota Control. Als anys 90 el Govern espanyol, amb majoria absoluta, es negava a la transparència i control del comerç d’armes. Va ser quan l’organització va apostar per una estratègia més lenta i indirecta mitjançant els parlaments autonòmics i els municipis. Es van aconseguir pronunciaments de centenars de municipis i de diferents parlaments autonòmics, la qual cosa va ser essencial perquè el Govern central modifiques la seva postura inicial i fes passes cap a una major transparència i control parlamentari dels productes exportats. El resultat final va ser un procés que va finalitzar amb l’adopció d’una llei sobre l’exportació d’armes.

En aquests moments, Amnistia Internacional ha engegat una campanya global per demanar l’accés universal a les vacunes contra la Covid-19, especialment dels països amb rendes més baixes. En aliança amb altres organitzacions s’està recollint suports institucionals dels ajuntaments i parlaments autonòmics per demanar l’alliberament de les patents de les vacunes. A Catalunya, més de 40 ajuntaments ja se n’han declarat a favor, això ha estat possible gràcies a la feina dels activistes locals. La situació actual és que malgrat que hi ha hagut posicionaments positius per part del Govern dels Estats Units d’Americà, el Govern espanyol i el Parlament Europeu, la Comissió Europea, amb Alemanya al capdavant, es nega a treballar per l’alliberament de les patents de les vacunes en el marc de l’Organització Mundial del Comerç. Per aquesta raó, cal seguir treballant i recollir el màxim de suports per aconseguir que tothom tingui accés a la vacuna contra la Covid-19.

Aquesta campanya és una mostra de com les coses estan canviant als municipis i de com els municipis poden contribuir a canviar el món. Per una banda, els activistes han perdut la por a fer accions institucionals amb els seus ajuntaments, i de l’altra, els regidors/es reconeixen el seu paper i es mostren favorables a tractar afers de drets humans més enllà del seu àmbit local. Cada vegada més, els ajuntaments són actors més influents en els reptes globals. Són corretges de pressió a institucions superiors com el govern autonòmic, estatal o inclús d’altres països. Gràcies als grups locals d’Amnistia Internacional per la seva feina i per fer que els seus ajuntaments s’impliquin en els principals reptes per als drets humans al món.