Catalunya
Catalunya

1.000 dies de Bolsonaro al Brasil: 1.000 dies sense drets

La situació del Brasil pel que fa als drets humans només fa que empitjorar. Des que el president Jair Bolsonaro va arribar el poder al gener de 2019, la retòrica contra els drets humans s’ha intensificat així com, en la pràctica, la repressió de la població brasilera i la de defensors i defensores d’aquests drets […]

La situació del Brasil pel que fa als drets humans només fa que empitjorar. Des que el president Jair Bolsonaro va arribar el poder al gener de 2019, la retòrica contra els drets humans s’ha intensificat així com, en la pràctica, la repressió de la població brasilera i la de defensors i defensores d’aquests drets fonamentals.

Text: Clara Joy Lazzeri Barceló (Comunicació AIC)

Al llarg del mandat de Bolsonaro s’ha reduït l’espai d’actuació de la societat civil (ONG, mitjans de comunicació , moviments socials…), s’ha limitat la llibertat d’expressió i s’ha registrat un augment d’atacs i homicidis cap a defensors i defensores dels drets humans i ambientals. Així mateix, també s’ha permès la vulneració dels drets humans a persones i comunitats de pobles indígenes i s’han debilitat les estructures governamentals encarregades de protegir aquestes comunitats.

Pel que fa a la pandèmia de Covid-19, el govern brasiler ha sigut incapaç de gestionar adequadament l’emergència sanitària en la qual s’ha vist sumida el país. La falta de transparència de les polítiques públiques i la manca d’un pla d’acció integral, entre altres deficiències, han agreujat les condicions de la ciutadania brasilera i han vulnerat el seu dret a la salut, i l’assistència mèdica. A més, el negacionisme constant per part del govern de Bolsonaro sobre l’impacte i la gravetat de la pandèmia, ha exacerbat encara més la situació.

És per això, que des d’Amnistia Internacional Brasil s’ha publicat “1000 dies sem Direitos – As violações do governo Bolsonaro”, un informe que recull 32 situacions en què s’han vulnerat els drets humans de la població brasilera des que Bolsonaro va assumir el càrrec; i les campanyes i accions urgents que l’organització ha pres per combatre-les.

El document tracta qüestions com la gestió de la pandèmia, la reducció de l’espai cívic o la seguretat pública (entre altres) i té com a objectiu demostrar que el govern de Bolsonaro ha ignorat el seu deure de garantir els drets i qualitat de vida de la població brasilera.

Segons la directora d’Amnistia Internacional Brasil, Jurema Werneck, si hi hagués hagut una bona gestió de la pandèmia Covid-19, s’haurien pogut evitar moltes morts i afrontat les desigualtats i injustícies més impactants que afecten la societat brasilera.

Quant a la reducció de l’espai cívic i restricció del debat públic, aquests també destaquen com greus pèrdues de drets per als brasilers. Des d’un principi el president Jair Bolsonaro ha emprat la intimidació i l’agressió verbal conjuntament amb la persecució d’organitzacions no governamentals com a estratègies per a reduir la visibilitat d’aquest sector i de les seves denúncies.

La qüestió de la seguretat pública també és una de les principals preocupacions d’Amnistia, ja que és imperativa per a garantir la protecció dels brasilers i el seu dret a la vida. En aquest cas, és necessari que es desenvolupi un pla nacional destinat a reduir els homicidis i la violència policial; especialment la que carrega contra joves negres de faveles i suburbis de les grans ciutats. S’ha d’evitar perdre més vides com les d’Ágatha Félix o Kethlen Romeu i molts altres, i en canvi buscar solucions per aturar la política de guerra i mort que s’ha emprat fins ara, la qual no ha resolt el problema.

Finalment, com també esmenta Jurema Werneck, el Brasil necessita un govern inclusiu que vetlli pels drets de tothom, prengui responsabilitat i s’esforci per gestionar una administració que representi a aquells que serveix. A més, el poble brasiler té el dret de participar i construir conjuntament amb el seu govern una societat més justa que valori l’interès públic, l’àmplia participació d’idees i la diversitat de tots els brasilers i brasileres.