Catalunya
Catalunya

Donar amb responsabilitat i coherència

Amnistia Internacional es defineix com a moviment perquè compta amb la seva gent, amb totes i cadascuna de les moltes persones que hi ha al darrere. És precisament la implicació de la gent el que dona força i sostenibilitat a l’organització, perquè les aportacions de les persones associades són la principal font d’ingressos. Però no […]

Amnistia Internacional es defineix com a moviment perquè compta amb la seva gent, amb totes i cadascuna de les moltes persones que hi ha al darrere. És precisament la implicació de la gent el que dona força i sostenibilitat a l’organització, perquè les aportacions de les persones associades són la principal font d’ingressos. Però no és pas l’única…

Text: Alícia Artiaga (Responsable d’Admnistració i Finances d’AIC)

Com ho puc fer si a qui vull involucrar en aquesta defensa dels drets humans és la meva entitat? O la meva petita empresa? Perquè hem quedat que només les persones individuals poden ser sòcies d’Amnistia, oi? Cert, però això no vol dir que no hi hagi altres formes d’implicació: podem fer que la nostra entitat o petita empresa esdevingui donant. És un altre model de vinculació, prou senzill (una simple transferència o que ens demaneu que girem el rebut), que no té connotacions de governança interna, però que us fa partícips de la tasca d’Amnistia. I que també gaudeix de petits beneficis fiscals per a la tributació d’aquesta entitat o empresa.

Quan parlem, però, d’aliances de més abast amb empreses també més grans i complexes, aleshores caldrà passar un procés que permeti validar que aquesta col·laboració respecta els valors i missió d’Amnistia Internacional i, per tant, la seva independència d’acció.

Mitjançant un exhaustiu formulari i tot un seguit de documentació que el complementa, volem saber aspectes com qui ostenta la propietat de la companyia o qui en té el control, amb quines altres empreses es relaciona, si hi té fons d’inversions implicats… No només això, sinó també on opera i sota quines condicions, com integra criteris de responsabilitat social en la seva activitat, si té en compte les seves implicacions mediambientals i socials en l’entorn en què treballa, si té una política de compliance… I si els seus sistemes d’informació pública estan basats en la transparència i la responsabilitat tant econòmica, com social, com mediambiental.

Per nosaltres és especialment important també tot el vessant de respecte dels drets de les persones que hi treballen, més enllà del que puguin establir les regulacions específiques de cada lloc (seguretat i condicions de treball, política de contractació, representativitat i relacions amb la plantilla, polítiques de no discriminació…) conjuntament amb el respecte als estàndards internacionals de Drets Humans.

Pot semblar que el nivell d’exigència és molt alt, però no és inabastable.

És clau que les relacions que establim siguin coherents amb qui som i reforcin la nostra tasca. Perquè tots els suports que puguem aconseguir ens permetran seguir avançant en el compromís en favor dels drets humans arreu del món. I tot suma.