Catalunya
Catalunya

“Qui decideix quins temes treballeu?” “Tots els països tracteu els mateixos temes?” “I es decideix tot des de Londres?” Aquestes son algunes de les preguntes habituals que molta gent es fa quan vol saber més coses sobre el funcionament d’Amnistia. Text: Ona Anglada, presidenta d’Amnistia Internacional Catalunya És molt comprensible que la gent pugui tenir […]

“Qui decideix quins temes treballeu?” “Tots els països tracteu els mateixos temes?” “I es decideix tot des de Londres?” Aquestes son algunes de les preguntes habituals que molta gent es fa quan vol saber més coses sobre el funcionament d’Amnistia.

Text: Ona Anglada, presidenta d’Amnistia Internacional Catalunya

És molt comprensible que la gent pugui tenir aquesta inquietud: Amnistia Internacional és un moviment global, amb una estructura molt gran i amb presència a molts països, i es fa difícil imaginar-se com es pot governar una organització d’aquesta magnitud.

En aquest blog ja us hem explicat que Amnistia Internacional és independent econòmicament, governada pels socis i sòcis i també el funcionament de la presa de decisions a Amnistia Internacional Catalunya, però com es trasllada tot això a l’àmbit internacional?

Som una organització amb més de 10 milions de socis i sòcies arreu del món i 50 oficines a diferents països. A Catalunya, l’Assemblea General és el màxim òrgan de govern, però en l’àmbit internacional seria impossible replicar-ho i fer una assemblea operativa si haguéssim de convidar tots els 10 milions de socis i sòcies… Tampoc s’ha de comprometre la independència d’Amnistia Internacional i el pes en la presa de decisions dels socis i sòcies. I alhora és molt important que tot Amnistia Internacional vagi a una, ja que treballant conjuntament les campanyes, els casos individuals i les prioritats de Drets Humans ens fa molt més forts que si cada país va per lliure.

Quina és la solució? Doncs existeix l’Assemblea Global, el màxim òrgan de decisió del moviment global, on hi assisteixen dues persones sòcies i activistes de la secció de cada país. A l’Assemblea Global es prenen decisions econòmiques, estratègiques, s’aproven les noves polítiques i posicions sobre qüestions de Drets Humans i escull a la Junta Directiva Internacional. La Junta Directiva Internacional és l’òrgan que durant l’any s’ocupa de complir amb els mandats que han sorgit de l’Assemblea Global. Per tal d’assegurar la màxima diversitat i evitar qualsevol biaix territorial, a la Junta Directiva Internacional no pot haver-hi més d’un membre del mateix país, Estat o territori.

Mirant al futur: nou marc estratègic global fins 2030

L’Assemblea Global 2021 es va celebrar aquest estiu. Anteriorment se celebrava de forma presencial, però amb la pandèmia ja és el segon any que se celebra virtualment: ens hem hagut d’adaptar, com tothom! Aquesta última Assemblea ha sigut molt important perquè hem decidit el nou Marc Estratègic Global, que guiarà la nostra manera de treballar i les nostres prioritats fins el 2030. Malauradament no podem ocupar-nos amb la mateixa intensitat de totes les violacions de Drets Humans arreu del món, i el Marc Estratègic ens serveix per prioritzar els temes que treballarem, de quina manera ho farem i quants recursos els hi destinarem.

També és interessant destacar que en aquesta darrera Assemblea Global, Amnistia Internacional ha reafirmat el seu compromís com a organització antiracista. No només en la nostra lluita per la defensa dels Drets Humans i en les campanyes que fem, sinó també per assegurar que a nivell intern som una organització antiracista i que eradiquem qualsevol dinàmica que pugui perpetuar desigualtats.

Per descomptat, tot el procés de presa de decisions i de governança és molt més llarg i complex que la versió reduïda que us hem presentat en aquest apunt. Però darrere d’aquesta complexitat hi ha la garantia que la decisió de com gastem els recursos que aporten els nostres socis i sòcies s’ha pres de forma democràtica, i sobretot, que podem ser útils i eficaços en la defensa dels Drets Humans.