Catalunya
Catalunya

Després de l’aturada estiuenca, les nostres activistes han sortit al carrer arreu de Catalunya per defensar els drets humans. És el que millor saben fer, el que més les apassiona. A més, en aquesta ocasió hi ha, si cal, un al·licient més: fer-ho a casa nostra amb la campanya #MésControl per demanar al Parlament de […]

Després de l’aturada estiuenca, les nostres activistes han sortit al carrer arreu de Catalunya per defensar els drets humans. És el que millor saben fer, el que més les apassiona. A més, en aquesta ocasió hi ha, si cal, un al·licient més: fer-ho a casa nostra amb la campanya #MésControl per demanar al Parlament de Catalunya més i millors mecanismes de control i transparència de les actuacions dels Mossos d’Esquadra.

Text: Alba Herrera, responsable d’Activisme d’AIC

Igualada. Santa Coloma de Gramenet. Barcelona. Terrassa. Sant Cugat. Molins de Rei. Tarragona. Són algunes de les poblacions que en aquest darrer trimestre de l’any s’han mobilitzat per aquesta qüestió. El que volem és evitar el que malauradament hem vist en altres ocasions: casos d’ús excessiu de la força i maltractaments a mans d’agents policials i, sovint, impunitat. Per fer-ho, recollim lupes que simbolitzen la transparència i la rendició de comptes que demanem, i que representen la ciutadania controlant els qui ens controlen.

La gent ha escrit missatges a les lupes: “Prou d’impunitat” demana la Concepció a Terrassa; «Més rendició de comptes» escriu en Joan a Santa Coloma; «Controlar qui ens controla» exigeix la Rosa des de Barcelona… A l’altra banda de la lupa han deixat la seva signatura, el seu compromís. Ara ens toca a nosaltres fer arribar la seva veu als responsables d’Interior perquè aquesta situació canvïi.

Recuperar el carrer

Per la seva banda, els i les activistes estan satisfets, tot i les dificultats de sortir al carrer en aquests temps que corren: no és gens fàcil acostar-se a la gent a peu de carrer i explicar una campanya amb mascareta i mantenint la distància de seguretat. Hi ha certa sensació que l’activisme, amb la pandèmia, ha «perdut el carrer». “Estic molt contenta de tornar a sortir al carrer i poder parlar de nou amb la gent cara a cara”, explica la Mercedes, del grup d’activistes de Barcelona. Tot i que es fa més feixuc, costerut, i que els resultats aconseguits són menors que abans de la pandèmia.

I és que l’activisme mai no ho ha tingut fàcil, però potser mai ha estat una feina tan imprescindible com ara, en temps de crisi: recollir el sentir de la ciutadania, les seves demandes, els seus drets, i traslladar-los a les persones responsables de fer-los efectius. Aconseguir justícia, estendre el gaudi dels drets humans, és el poder de l’activisme.

Aquest diumenge 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat, i no podem deixar de donar les gràcies als i les activistes d’Amnistia, i d’altres organitzacions semblants, per continuar a peu de carrer en un context canviant i complicat, defensant els drets humans arreu del món, avui i sempre.