Catalunya
Catalunya

#eDDHHuca: ajuda’ns a canviar el món!

L’Educació en Drets Humans és més necessaria que mai. Per què? Perquè el seu impuls contribueix a divulgar els drets indestriables que tenim com a persones, tan sols pel fet d’existir. Que la gent conegui els seus drets és el primer pas per poder implicar-se en la seva defensa, i darrerament hem observat com des […]

L’Educació en Drets Humans és més necessaria que mai. Per què? Perquè el seu impuls contribueix a divulgar els drets indestriables que tenim com a persones, tan sols pel fet d’existir. Que la gent conegui els seus drets és el primer pas per poder implicar-se en la seva defensa, i darrerament hem observat com des de diferents punts del món s’han anat estenent els discursos d’odi, donant peu al creixement de l’extrema dreta, especialment en el context europeu i occidental.

Text: Alba Herrera / Bernat Aragó (`Activisme AIC)

Aquest resorgiment d’ideologies contràries a l’assoliment dels drets humans es dirigeix de manera particular a col·lectius minoritzats en situació de vulnerabilitat. Per aquest motiu, conèixer els drets humans i el seu abast és una eina d’empoderament clau per a transformar la societat i garantir un futur millor.

La tolerància i la normalització d’aquests discursos d’odi afavoreix que es produeixin agressions i vulneracions de drets constants cap a alguns d’aquests col·lectius. És el cas, per exemple, de la discriminació racial envers les persones migrades o d’origen migrat; de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals, que veuen atacats els seus drets més fonamentals; o la denigració constant i les vulneracions de drets que moltes dones encara pateixen avui dia arreu del món. Partim d’una societat que arrossega molts i molts anys de discriminació envers la diversitat sexual i de gènere, les persones racialitzades i les dones i les nenes, i el millor instrument per transformar-la i permetre i respectar la realitat de cadascú passa per l’educació en la diversitat i la inclusivitat, promovent valors com la interculturalitat, el respecte i la igualtat.

Però els drets humans no s’estan vulnerant només a l’altra banda del mar, o a milers de quilòmetres de casa nostra, sinó que aquí també hem podem veure com existeix una certa normalització de les vulneracions de drets. L’habitatge, la salut, l’educació, la seguretat o la llibertat d’espressió i opinió, també són drets que veiem vulnerats dia a dia a casa nostra. A través de l’educació podem prendre’n consciència.

Cada vegada és més evident com l’emergència climàtica va molt més enllà de la protecció de la natura i s’ha convertit també en una qüestió de drets humans. Per un costat, el dret a un medi ambient sostenible hauria de garantir que totes les persones puguem gaudir dels ecosistemes, sense contaminació ni destrucció del planeta. Per l’altre, resulta obvi que a hores d’ara les conseqüències del canvi climàtic ja es materialitzen en vulneracions dels drets humans. Per això és necessari educar el futur de la humanitat en base als valors com la sostenibilitat i el respecte cap al medi ambient i l’entorn.

El món pot canviar, però no ho farà sol

En definitiva, com diem a Amnistia Internacional, el món no canviarà sol, sinó que som les persones qui hem de prendre partit i liderar aquest canvi, essent l’educació el primer de tots els passos. És per això necessitem la teva ajuda! Des d’Amnistia Internacional Catalunya estem reactivant el grup d’activistes en Educació en Drets Humans, amb l’objectiu de reunir un grup de persones implicades en l’elaboració de materials pedagògics en matèria de drets humans, d’impulsar projectes educatius, ja sigui a les escoles, universitats, centres d’educació per adults o a centres d’educació no formal i en el lleure, i de difondre i divulgar els drets humans.

T’interessa? Respon aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu!