Catalunya
Catalunya

Diuen que tot allò que treballa pel desenvolupament de la cultura treballa contra la guerra i en defensa dels drets humans. Des del grup d’Educació d’Amnistia Internacional Catalunya volem aprofitar la recent celebració de la diada de Sant Jordi per presentar-vos algunes recomanacions d’obres de literatura infantil i juvenil per gaudir, remoure’ns i créixer en […]

Diuen que tot allò que treballa pel desenvolupament de la cultura treballa contra la guerra i en defensa dels drets humans. Des del grup d’Educació d’Amnistia Internacional Catalunya volem aprofitar la recent celebració de la diada de Sant Jordi per presentar-vos algunes recomanacions d’obres de literatura infantil i juvenil per gaudir, remoure’ns i créixer en el compromís amb la defensa dels drets humans.

Text: Grup d’Educació i Drets Humans d’Amnistia Internacional Catalunya

Per gaudir des d’infants:

 • Vet aquí els nostres drets. Contes per explicar els drets dels infants.

Elena Díez Villagrasa i Sandra Villa Seradell (Esplac)

Un recull de relats sobre els drets dels infants escrits per les persones que més tenen a dir-hi: els mateixos infants. En aquest cas, els guanyadors del concurs de contes infantils i juvenils organitzat per l’ Esplac per a la Diada Internacional dels Drets de L’Infant. Els contes que es troben al llibre il·lustren, amb text i imatges, cadascun dels 10 principis que recull la Declaració.

 • Migrants.

Issa Watanabe (Ediciones del Zorro Rojo)

Un relat punyent, sense cap lletra ni cap paraula, sobre l’experiència, la pèrdua, la tristesa i les esperances de les migracions. Les cares d’animal dels seus protagonistes fa que la història sigui encara més universal- i encara més humana.

 • People Power. Protestes que han canviat el món

Rebecca June i Ximo Abadía (Zahorí Books Editorial)

Un recull per conèixer algunes de les mobilitzacions socials més destacades en la defensa de drets i la reivindicació de millores socials. Una bona manera de recordar-nos el poder que tenim quan treballem juntes per lluitar pels drets de totes les persones!

 • ¡ Al furgón!

Henri Meunier y Nathalie Choux (Takatuka)

Libro ilustrado para niños a partir de 5 años.

Muy valorado por educadores y prensa. En un parque, un niño observa, indignado, cómo
la policía pide la documentación a sus amigos y después los detiene solo por ser de diferente color. Una reflexión divertida sobre la intolerancia y el racismo.

 • Vermell. Història d’una cera de colors

Michael Hall (TakaTuka)

Un conte divertit, acolorit i commovedor sobre la valentia que s’ha de tenir per ser fidel a un mateix. La història de la Vermella, una cera blava, té diverses lectures, i ens recorda la importància de reconèixer els altres sense imposicions ni prejudicis. Tothom hi pot trobar un motiu de reflexió diferent!

 • ¡Huye!

Marek Vadas i Daniela Olejníková (Barbara Fiore Editora)

U n relat de fugida i exili explicat en primera persona per un nen refugiat, que recorre el món buscant una nova llar. Un llibre il·lustrat meravellós que és alhora una lliçó de vida sobre el difícil camí que fan milions de persones de tot el món quan abandonen els seus llocs d’origen amb l’esperança de començar una vida nova. La cruesa del viatge no passa només per la fugida, sinó pel rebuig, els prejudicis i les discriminacions que viurà, i que viuen cada dia les persones migrants i refugiades, amb situacions quotidianes en què es vulneren els seus drets més fonamentals.

 • Frank. La increïble història d’una dictadu ra oblidada

Ximo Abadía (Dibbuks)

Un relat brillant, molt ben il·lustrat, sobre la dictadura franquista, les seves conseqüències sobre la vida de les persones i sobre la figura del dictador. Si no fos real, podria ser una ficció ben divertida, podria semblar esperpèntica i surrealista. I com que és real, ens convida a mantenir viva la memòria històrica per poder seguir entenent, jutjant i rebutjant aquesta dictadura i totes les altres: les que han sigut, les actuals, i les que no volem que arribin mai. Perquè de manera clara i senzilla, aquest conte deixa clar com des de les dictadures s’atempta contra els drets fonamentals.

Per als qui ja es comencen a sentir grans:

 • Freedom! Harriet Tubman y la red de liberación de esclavos

Jennifer Dalrymple i Justine Brax (Editorial Edelvives)

Un llibre documental en forma de diari personal que ens trasllada als horrors de l’esclavitud i a la fascinant història dels moviments l’alliberació clandestins. La història d’una dona clau en la lluita antisclavista, la Harriet Tubman, ens permet acostar-nos a la vida de milions de persones esclavitzades i a les seves lluites i resistències, i entendre bona part de les denúncies actuals al racisme persistent. Sense dubte, una història per aprendre, remoure’ns i animar-nos a comprometre’ns.

 • Ecoterroristes

Isaac Palmiola (Edebé)

Un thriller juvenil trepidant sobre la lluita contra el canvi climàtic. Una novel·la per als amants de la intriga i el gènere policíac que posa sobre la taula els reptes del canvi climàtic, la justícia ambiental

i la persecució de l’activisme ambiental. Fins on arribaries per aturar el canvi climàtic i deixar un futur millor a les futures generacions?

 • Tothom hauria de ser feminista

Chimamanda Ngozi Adichie (Fanbooks)

Un assaig sobre feminisme per a principiants clar, potent, senzill i de fàcil lectura. Parteix d’un discurs oral de la mateixa autora i això el fa nítid i proper, com si estiguéssim tenint una conversa amistosa amb ella. Chimamanda Ngozi Adichie és una escriptora nigeriana contemporània de referència. I una figura clau per entendre que la defensa global dels drets humans passa per tenir cura de les experiències particulars, perquè sóc un ésser humà, però a la vida em passen coses concretes perquè sóc una dona. Un clam clar que ens recorda que aquesta reivindicació que necessita moltes dosis d’indignació, i moltes dosis d’esperança!

 • Negra

Emilie Plateau (Duomo Ediciones)

Un còmic d’il·lustracions senzilles i història potent sobre la història de la Claudette Colvin i la seva detenció, quan només tenia 15 anys. Com Rosa Parks, s’havia negat a cedir seu seient a l’autobús a una persona blanca. Un relat ple d’indignació, segregació racial, violència policial i injustícies, però també ple d’esperança, de compromís, de solidaritat i mobilitzacions socials.

 • Com canviar el món? Una guia essencial per protegir el planeta

Naomi Klein i Rebecca Stefoff (Fanbooks)

Una crida clara, potent i enèrgica que crida a la mobilització juvenil contra la crisi ecològica, i amb propostes concretes que ajuden a combatre la sensació d’ecoangoixa que viuen moltes persones joves i el reconeixement de les mobilitzacions liderades per joves que, arreu del món, reivindiquen un futur per viure. Un convit a despertar i reaccionar, però també a protestar, liderar i transformar. Perquè la justícia climàtica és una qüestió de drets humans!

 • Los Papapalagi

Eric Scheurmann (RBA. Integral)

Un mirall en forma de llibre. Un clàssic vintage digne de recuperar per revisar-nos els estereotips i prejudicis de la mirada eurocèntrica. Els Papalagi explica les excentricitats d’una societat i la seva forma de vida. El que és sorprenent per al lector occidental és que els papalagi som nosaltres. Des de la mirada crítica de Tuiavii, cap Samoa, ingènua i mordaç alhora, descobrim que no sempre coincideix el que pensem de nosaltres amb allò que els altres veuen.

 • Persépolis

Marjane Satrapi (Reservoir Book

Esta autobiografía conmovedora y con mucho sentido del humor sigue siendo un éxito de ventas desde el año 2000. Su adaptación al cine ganó un César y el Premio del Jurado del Festival de Cannes de 2007.

Marjane Satrapi dibuja y explica en su trilogía su experiencia desde niña en una nueva Irán, donde
deberá aprender a vivir con velo y adaptar su vida al nuevo régimen totalitario de los ayatolas, en una sociedad escindida y confusa, de repente oscura y reprimida por la fuerza.

 • Asȳlum

Javier de Isusi (Astiberri Ediciones y CEAR-Euskadi)

Historias paralelas en diferentes épocas sobre el exilio, la represión y la huida, el choque cultural,
el miedo y el desarraigo de refugiados y refugiadas de distintas partes del mundo.

El relato principal es el de Marina, que recuerda su huida tras la Guerra Civil y cómo llegó a Venezuela. Más breves son la historia de Aina, una joven engañada para prostituirse; Sanza, perseguida por la guerra en su país; Chris, amenazado de muerte por su homosexualidad, e Imelda, una periodista bajo el punto de mira por publicar sobre los asesinatos de Ciudad Juárez. Denuncia también del capitalismo y crítica del heteropatriarcado frente a la compasión de un universo femenino y más social.

+ Des d’aquest enllaç us podeu descarregar el document sencer en PDF amb les cobertes dels llibres