Catalunya
Catalunya

Nigèria-Shell: petroli devastador

Als pocs mesos d’incorporar-me a Amnistia, el 2009, l’organització va iniciar una campanya per exigir rendició de comptes al govern nigerià i a la petroliera Shell, per uns vessaments de petroli a la zona del Delta del Níger l’any 2008. Uns vessaments que Amnistia Internacional va considerar una tragèdia de drets humans. Text: Adriana Ribas […]

Als pocs mesos d’incorporar-me a Amnistia, el 2009, l’organització va iniciar una campanya per exigir rendició de comptes al govern nigerià i a la petroliera Shell, per uns vessaments de petroli a la zona del Delta del Níger l’any 2008. Uns vessaments que Amnistia Internacional va considerar una tragèdia de drets humans.

Text: Adriana Ribas – Coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya

Els habitants de la zona cuinaven i es rentaven amb aigua contaminada; menjaven peix contaminat amb petroli i altres toxines; la terra que conreaven es degradava; l’aire que respiraven feia olor de petroli i gas; i la gent es queixava de problemes respiratoris i lesions a la pell.

Aquell cas era l’exemple de la falta de rendició de comptes d’un govern, el nigerià, davant la seva població, i de la gairebé nul·la rendició de comptes per part de les empreses multinacionals en relació amb les conseqüències per als drets humans de les seves operacions.

Durant de tretze anys, Shell havia eludit les seves responsabilitats de netejar o de pagar una indemnització al·legant que no era responsable de les activitats de la seva filial nigeriana, que posseeix íntegrament. Shell no dubtava a obtenir immensos beneficis de la terra nigeriana però pretenia desentendre’s completament quan havia d’abordar el cost humà.

El 2021 el Tribunal Suprem del Regne Unit va determinar que els tribunals britànics si tenien jurisdicció sobre les demandes les comunitats Ogale i Bille, del Delta del Níger, contra Shell i la seva filial nigeriana. Aquesta sentència suposava un precedent molt important per fer retre comptes a les multinacionals, obligant-les a replantejar la seva forma d’actuar a l’estranger.

Aquesta porta que es va obrir el 2021, de portar els casos de vessaments de petroli de Shell al Delta del Níger davant tribunals del Regne Unit, s’ha fet una realitat aquest mateix mes. Més de 13.500 residents de les comunitats d’Ogale i Bille, al Delta del Níger, han presentat reclamacions contra Shell demanant que l’empresa netegi els vessaments de petroli que, segons afirmen, han destruït els seus mitjans de vida, enverinat els seus pous i contaminat les seves terres i la seva aigua, cosa que significa que ja no poden conrear ni pescar.

Gairebé quinze anys desprès del vessament, Amnistia Internacional segueix donant suport a aquestes comunitats. Shell ha de netejar la contaminació que el petroli ha causat i indemnitzar als qui han vist devastats els seus mitjans de vida i la salut de la qual ha sofert danys.