Illes Balears
Illes Balears

Presentació de l’informe anual d’Amnistia Internacional 2022-23

Amnistia Internacional Illes Balears presenta l’Informe 2022-23, en una roda de premsa celebrada avui matí, a la seva seu.

Avui matí Amnistia Internacional Illes Balears hem presentat l’informe 2022-23, «La situació dels drets humans al món», en el decurs d’una roda de premsa, que ha començat puntulalment a les 11:00.

Els nostres companys de la JD: Xavier Ramis, president; Lola Abrahams, secretària; Albert mainzer, tresorer i Montse Farràn responsable de l’Area de Relacions Institucionals i Comunicació, han fet un repàs a la situació dels drets humans, relatada a l’informe, tant des d’una perspectiva global, com de l’estat espanyol.

Tal com han explicat, l’informe «posa de manifest que encara que si bé hi han hagut avanços, també hi han hagut retrocessos, a la vegada que s’ha posat de manifest el doble raser de la comunitat internacional, davant fets semblants o equivalents». També han assenyalat «la incapacitat dels estats per posar-se d’acord envers la protecció dels drets humans i uns valors universals aplicats sistemàticament i de forma homogènia».

Pel que fa a Espanya, han destacat: les vulneracions dels drets humans de les vulneracions dels drets humans de les persones majors a les residències durant la covid-19; la violació dels drets humans de persones refugiades i migrants a la frontera, amb resultat de morts i desaparicions; la violació del dret a la privacitat dels ciutadans, especialment polítics, periodistes i autoritats, amb l’ús de programari informàtic d’espionatge i els possibles comportaments abusius o arbitraris de les forces de seguretat emparats per disposicions legals com les que integren l’anomenada llei «Mordassa».

A preguntes dels periodistes, si bé han indicat que el nivell de detall de l’informe śon els països (156 països a l’edició present) i no descen a nivell autonòmic, que Amnistia Internacional Illes Balears, fa uns mesos ja va demanar a tots els grups polítics del Parlament Balear i partits que es presenten a les properes eleccions que incloguessin als seus programes com accions prioritàries l’assegurar el dret a l’habitatge, l’increment pressupostari en atenció primària de salut, la creació dels centres de crisis 24 hores, per a les dones víctimes de violència de gènere i l’incorporació de la vesant d’exigència dels drets humans en totes les activitats relacionades amb l’acció exterior.

A la roda de premsa han assitit diversos mitjans de comunicació i agències que ja han començat a fer-se ressó de la presentació.