Presentació del llibre “Poemas enjaulados” (Girona)
Dijous 7 d’octubre a Girona es presenta el llibre “Poemas enjaulados” (Editorial Pre-textos) de l’escriptoria iraniana Mahvash Sabet. Hi intervindran: – Ryma Sheermohammadi, activista cultural, intèrpret i traductora del llibre. – Joan Marcet, periodista, corresponsal de TVE a l’Afganistan el 2001. – Dani Vilaró, responsable de comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya. – Guillem Terribas Roca, coordinador […]
Fecha/Hora
Date(s) - 07/10/2021
7:00 pm - 8:30 pm
Categorías No Categorías
Dijous 7 d’octubre a Girona es presenta el llibre “Poemas enjaulados” (Editorial Pre-textos) de l’escriptoria iraniana Mahvash Sabet.
Hi intervindran:
– Ryma Sheermohammadi, activista cultural, intèrpret i traductora del llibre.
– Joan Marcet, periodista, corresponsal de TVE a l’Afganistan el 2001.
– Dani Vilaró, responsable de comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya.
– Guillem Terribas Roca, coordinador cultural; president de l’Associació de Crítics de Cinema de Girona.
– Lluís Llamas, associació La Penyora Cultura
Lectura de poemes a càrrec de: Katy Evogli, Mia Baez, Elisenda Bautista, Sílvia Ardèvol i Amparo Parra.
“Poemas enjaulados” és un poemari traduït del farsi al castellà que arepresent la valentia i resiliència de milers d’iranians davant la repressió del govern del país. Mahvash Sabet, mestra i psicòloga iraniana, formava part del consell que coordinava la comunitat baha’í a l’Iran, la minoria religiosa més nombrosa del país. Va ser condemnada el 2008 a vint anys de presó per espionatge per a Israel, propaganda blasfema contra la República Islàmica, formació d’una organització il·legal per subvertir la seguretat de l’estat i promoció il·legal de la fe baha’í. Els seus versos, escrits durant el captiveri i en la clandestinitat, són testimoni de deu anys d’empresonament injust i d’una vida de persecució. El 2017 – encara a la presó- el PEN Internacional li va atorgar el premi “Escriptor en risc”.
Mahvash Sábet és considerada presa de consciència per Amnistia Internacional, ja que l’organització creu que va ser empresonada únicament per les seves conviccions i per les seves activitats pacífiques en favor de la comunitat bah’aí. Des del 1993, Amnistia ha documentat com les autoritats han continuat cometent violacions generalitzades i sistemàtiques de drets humans contra membres de la minoria baha’í: tancaments forçosos de negocis, confiscació de béns, prohibició de treballar en el sector públic, negació de l’accés a l’educació superior o campanyes d’incitació a l’odi en mitjans de comunicació estatals.
La presentació serà a les 19h a la Fundació Valvi (Gran Via Jaume I, 42 bis, Girona), que coorganitza l’acte juntament amb l’Associació La Penyora Cultura.