Comunidad Valenciana
Comunidad Valenciana

PRESENTACIÓ DESENA EDICIÓ DIMARTS NEGRES (2020) «EL DRET A UN JUDICI JUST» “Si l’home fracassa en conciliar la justícia i la llibertat, fracassa en tot” Albert Camus En la desena edició de les tertúlies literàries Els Dimarts Negres d’Amnistia Internacional, dedicarem tots els nostres esforços a analitzar l’aplicació del dret a la Justícia, a un […]

PRESENTACIÓ DESENA EDICIÓ DIMARTS NEGRES (2020)

«EL DRET A UN JUDICI JUST»

“Si l’home fracassa en conciliar la justícia i la llibertat, fracassa en tot” Albert Camus

En la desena edició de les tertúlies literàries Els Dimarts Negres d’Amnistia Internacional, dedicarem tots els nostres esforços a analitzar l’aplicació del dret a la Justícia, a un judici just i a la presumpció d’innocència. La Carta Fundacional de la Declaració dels Drets Humans de 1948 va concedir una importància fonamental a aquests drets que estan desenvolupats des de l’article 6 fins l’article 11.

Després de la Segona Guerra Mundial i davant dels actes de violència comesos, els països que conformaren l’ONU establiren la necessitat d’aplicar veritat, justícia i reparació a les víctimes d’aquest conflicte i dels posteriors. És per això que en la Declaració s’estableix el reconeixement de la personalitat jurídica de l’ésser humà (art. 6), la igualtat davant la llei (art. 7) el dret al recurs davant dels tribunals i a l’empara front a actes que violen els drets humans (art. 8), l’al.legació contra els actes jurídics arbitraris (art. 9), el dret a la defensa davant dels tribunals (art. 10) i la presumpció d’innocència (art. 11).

És a partir d’aquest articulat de la Declaració Universal, que va nèixer Amnistia Internacional com a organització, quan en 1961, Peter Benenson i altres juristes s’ocuparen dels presos portuguesos detinguts per la dictadura de Salazar per brindar per la llibertat.

Des d’aleshores treballem per recolzar aquestes persones perseguides i empresonades sense dret a una veritable justícia, ni tan sols els mínims estàndards legals. Treballem tant en els casos individuals, com recolzant l’enfortiment dels mecanismes internacionals, regionals i nacionals per a la seua protecció.

En un món èticament i moralment perfecte, el Dret es guiaria directament de la Justícia, atés que, els objectius per aconseguir una societat amb major ordre i integritat es facilitarien en gran mesura si ambdós conceptes anaren de la mà.

Justícia i drets humans són dos conceptes en armonia que es poden confondre quan s’equipara la llei i els drets humans. Però no sempre la llei és justa, i no sempre garanteix el ple gaudi de drets, ni  protegeix homes i dones front a les vulneracions d’aquests drets. Sobre això, tenim per desgràcia nombrosos exemples: Les lleis de punt final i obediència que intentaren garantir la impunitat de criminals de dictadures passades, com la llei d’Amnistia de 1977 a Espanya. La negació de veritat, justícia i reparació a les víctimes. I, en l’última dècada la lluita contra el terrorisme i les migracions ens deixen legislacions que són contràries als drets humans, i persones empresonades sense judici (Guantánamo), en raó d’una lluita eficaç contra aquestes amenaces.

En ocasions, l’ordenament jurídic, no arriba per determinar la resolució d’un conflicte i, per tant, entra en l’apreciació personal d’individus “capacitats” per la pròpia societat, els i les magistrades. La justícia sempre està en mans d’èssers humans. No es tracta de persones que es limiten a llegir i resoldre, sinó que hi apliquen el seu criteri i  tenen una intervenció clara.

Per analitzar aquestes i altres qüestions derivades del Dret a la Justícia, hem seleccionat un conjunt de llibres que per la seua qualitat i interés, ens acosten a diferents judicis, en èpoques històriques diferents reals i de ficció i on, en major o menor mesura s’ha posat en qüestió, o s’ha vulnerat directament aquest dret fonamental.

Els llibres els podeu aconseguir en la llibreria Cosecha Roja que està situada a l’Espoting Club de Russafa al carrer Sevilla, núm 5 de València.

 

RELACIÓ DE LLIBRES I DATES

 

21 de gener

“CASTELLIO CONTRA CALVINO, CONCIENCIA CONTRA LA INTOLERANCIA”

de Stefan Zweig

Miguel Servet va ser un home del Renaixement un intel.lectual que va destacar en la medicina, en l’astronomia i sobretot en la teologia.

A Miguel Servet, amb la intervenció del reformador Calvino, el sentenciaren a la foguera el Consell de Magistrats de Ginebra per les evidències següents: defensar a través dels seus escrits, que el dogma de la santíssima trinitat era una frivolitat que recordava un mostre de tres caps, i postular el baptisme voluntari a l’edat adulta, quan es té plena consciència.

En aquest llibre, de nou en la nostra tertúlia un llibre de Stefan Zweig, s’analitza un fet històric que per a molts va determinar l’inici de la llibertat de consciència com a dret universal i que, en aquest país, no és suficientment reconegut.

Castellio, el protagonista de l’obra, va ser un intel.lectual humil que ho tenia tot per perdre, i encara així, es rebel.la contra el fanatisme del totpoderós Calvino per la defensa d’un heretge, per la defensa de la llibertat, la llibertat de consciència: “Os pido por el amor de Cristo que respeteis mi libertat i renuncies al fin a cubrirme con falsas acusaciones. Dejad que profese mi fe sin coaccionarme. Tal i como se os permite a vosotros la vuestra y como espontáneamente la reconozco”.

Stefan Zweig, escriptor jueu d’orige austrìac, va ser, sens dubte, un dels més influents del segle XX, autor de penetrants anàlisis psicològiques, vasta cultura i elegant factura. Es va llevar la vida, junt amb la seua companya Lotte, a Persépolis (Brasil), tement que l’avanç del nazisme impregnara tot el planeta.

 

18 de febrer

“EL CASO MAURIZIUS” de Jacob Wasserman

Què es pot fer quan es descobreix un tresor? Murmurar-ho als coneguts? Cridar-ho als quatre vents? O quedar-te sense paraules davant la grandesa d’una obra que supera totes les nostres expectatives?

Això és el que ocorre davant d’aquest llibre de Jacob Wasserman, un escriptor quasi del tot desconegut per als lectors de fora d’Alemanya, si no fóra pel seu llibre Caspar Hauser

El llibre narra, amb la mestria d’un clàssic, l’arribada a la maduresa del jove Etzel Andergast, estudiant de batxiller, a punt d’acabar els seus estudis secundaris, aristòcrata, fill del baró Von Andergast, fiscal general de l’Estat i responsable de la condemna a cadena perpètua de Leonhart Maurizius a l’edat de déneu anys, jutjat per matar la seua esposa. A través dels ulls d’Etzel comencem a descobrir la realitat d’Alemanya, i per tant, d’Europa a principis del segle XX, ja que la novel.la va ser publicada originalment en 1928. Wasserman jutja les seues maneres, les seues creences, les seues aparences, les seues institucions; el contrast entre la seua realitat privada i els seus costums; entre les seues relacions i codis morals externs aparentment irreprotxables.

Tanmateix, la novel.la va més enllà, i proposa un debat més profund sobre la identitat de les persones, poc a poc, l’autor va arrancant les màscares socials que oculten cada un dels personatges i, a través de diàlegs, que de vegades es transformen en monòlegs, ens enlluerna amb la veritat que oculten, i quan els veiem en la seua nuesa, ens sentim implicats perquè ens descriu a tots i a totes, i sentim l’empatia amb els personatges. La lucidesa d’un tractat filosòfic sobre la justícia, la innocència, la validesa del càstig… es veu immersa en una trama apassionant i desenvolupada amb gran intel.ligència.

Jacob Wasserman (Fürth, Baviera, 10 de març de 1873 – Altaussee,  1 de gener de 1934). Novel.lista. Fill de comerciants, va treballar en una llibreria i, després va ser redactor de la revista Simplicimus. Des de 1893 es va poder dedicar exclussivament a la literatura. Va viure a Viena i Altaussee, encara que quasi totes les seues obres estan ambientades a Alemanya. Va obtenir èxit amb treballs com Los judios de Zirndorf (1897), Gaspar Hauser o la indolencia del corazon (1808) i  Chistian Wahnschafee (1919), El caso Maurizio (1928) que, com hem vist, tracta el tema de la justícia curosament teixit en la incertesa d’una novel.la policíaca i esten la història d’una joventut en èpoques de postguerra, dins la trilogia que completen Etzel Andergast (1931), i La tercera existencia de Joseph KerKhoven (1934).

Wasserman era un idealista obsessionat pel tema de la justícia, i freqüentment és comparat amb Fiódor Dostoyevski. En Mi camino como alemán y como judio defineix amb extraordinària clarivedència el terrible dilema en què es troben els jueus alemanys en el moment d’instaurar-se el temut nazisme, encara que no va arribar a presenciar com envaïa el país.

 

10 de març

“MATAR UN RUISEÑOR” de  Nelle Harper Lee

“Los ruiseñores no se dedican a otra cosa que a cantar para alegrarnos. No devoran los frutos de los huertos, no anidan en los arcones del maiz, no hacen nada más que derramar el corazón, cantando para nuestro deleite. Por eso es pecado matar un ruiseñor”

És la història d’una dona que, quan era xicoteta en un petit poble d’Alabama (EEUU), el seu pare que era advocat va defensar un home negre (Tom Robinson) acusat de violar una dona blanca. Matar un ruiseñor mostra una comunitat dominada pels prejudicis racials, la desconfiança cap a allò diferent, la rigidesa dels vincles familiars i veïnals i un sistema judicial sense pràcticament garanties per a la població de color.

Escrit en primera persona i narrat per la pròpia protagonista, Jean louise Finch (Scout) que, quan s’ha fet gran, relata una història que va passar durant la seua infantesa, en els anys 30, en la Gran Depressió i que va marcar la família. Amb un estil fresc i innocent en ser vist des de la perspectiva d’una xiqueta de sis anys, presenta una crítica social davant la difícil situació viscuda en aquell temps.

Els principals personatges són Scout, el seu germa Jem i el seu pare Atticus.

Al llarg de la història s’exposa la pèrdua de la innocència de Scout (i en menor grau, de Jem) en descobrir les classes socials, el racisme i els prejudicis de l’època que tan arrelats estan en el seu poble, les conseqüències que el treball de son pare ocasiona a la família, i els seus propis sentiments en descobrir la crueltat que poden arribar a mostrar les persones, a les quals u creu conèxer, davant l’amenaça d’algú diferent, en aquest cas, Tom Robinson i el col.lectiu negre. És una novel.la redactada de manera senzilla, clara i neta que deixa llegir ràpidament una història que mescla allò entranyable amb una situació crua i realista.

Matar un ruiseñor és un llibre que no només relata la vida d’uns xiquets, sinó que exposa clarament la desigualtat racial establida en l’època, i com els drets de les persones no eren iguals segons el col.lectiu del qual formaven part. És una novel.la que mostra, des de la prespectiva d’una xiqueta, una gran crítica cap a alguns comportaments d’algunes persones.. és una història càlida i propera que val la pena llegir.

Aquesta novel.la, ha estat un text obligatori a moltes escoles d’EEUU durant bastants anys, però que, paradòxicament, ha estat considerada políticament incorrecta per la utilització de la paraula nigger, quan és clarament antirracista, i ha estat retirada d’algunes escoles i biblioteques.

Nelle Harper Lee (Monroeville, Alabama. 28.4.1926- 19.2.2016) va gaunyar el premi Pulitzer amb aquesta novel.la que va ser la seua única obra publicada durant 55 anys fins la publicació en 2015 de Ve y pon un centinela que va ser escrita cap els anys cinquanta i que és en realitat, el primer esborrany de la seua primera novel.la.

 

7 d’abril

“EL INOCENTE· de Mario Lacruz Muntadas

El Inocente ens conta la història de la fugida d’un ric musicòleg, Virgilio Delise, que és arrestat i acusat d’assassinat després de la mort en circumstàncies sospitoses, del seu padastre Loreto Montevidei, un misteriós personatge amb nom de dona. La seua fugida confirma la sospita de l’ispector Doria, un oficial de policia ambiciós, que veu en aquest cas, l’oportunitat d’ascendir en la seua carrera i abandonar la comissaria d’un poble on mai no passa res.

El inocente va ser guardonada amb el Premi Simenon de novel.la policíaca en 1953 i traduïda a vuit idiomes. En 1959, va ser portada al cinema amb el títol Muerte al amanecer, adaptada i dirigida per José Maria Forn. El canvi de títol va ser obligat per la censura d’aquella època.

El inocente és capaç de combinar l’acció amb un profund retrat psicològic dels personatges. Una petita joia que capta magistralment l’atmosfera d’aquells temps. I una gran obra literària que va més enllà dels límits convencionals del gènere.

Mario Lacruzz Muntadas

Reconegut com el precursor de la novel.la negra espanyola, mario Lacruz Muntadas (Barcelona 1929) és més conegut com editor literari. Com a novel.lista ha publicat tres novel.les durant la seua vida: El inocente (1953), La tarde (1955) i El ayudante del verdugo (1971), disponibles ara en un llibre titulat Trilogia de la culpa, Ed Funanbulista, 2009. El gran nombre de manuscrits trobats després de la seua mort en l’any 2000, s’han començat a publicar a títol pòstum.

 

5 de maig

“SALVADOR PUIG ANTICH, CAS OBERT de Jordi Panyella

El 2 de març de 1974 va ser executat Salvador Puig Antich en la presó model de Madrid.

Qui era Salvador Puig Antich?

Era un jove barceloní, nascut en una família de classe mitjana. Era un jove llibertari, un idealista. Formava part del Movimiento Ibérico de Liberación (MIL) i lluitava contra el règim per tal d’acabar  amb el franquisme, però, sobretot, per tal d’acabar amb el sistema capitalista.

Per què se’l va condemnar a mort i el van executar? En la introducció del llibre llegim el següent:

“El 25 de setembre de 1973, a l’Eixample de Barcelona, la policia va detenir el jove Salvador Puig Antich, i en el transcurs de l’operació va resultar mort, abatut a trets, un altre jove, en aquest cas un agent, Francisco Jesús Anguas Barragán”

Diu el periodista Jordi Panyella autor d’aquest llibre: “…Puig Antich no era innocent, però tampoc era culpable dels fets pels quals se’l va condemnar a mort. Vull dir que aquell que conscientment entra a militar en una organització armada sap, positivament, que es posa al costat fosc de la llei. Ara bé, se’l condemna per atemptat terrorista, i per assassinar un policia que va caure abatut en el transcurs de la seua detenció, (la de Puig Antich) i on ell va disparar (…) però ho va fer en el marc d’una escena de gran confusió, en un intent desesperat de fugir, mai amb l’objectiu d’anar a buscar la mort de l’agent. (…)

En aquest llibre, Jordi Panyella relata la investigació que ha dut a terme sobre el procés judicial que va culminar en la mort de Salvador Puig Antich. Investigació en què es demostra que “el judici va ser una gran farsa i on es va negar a Puig Antich el més elemental dret de defensa”

Jordi Panyella és periodista. Treballa de redactor a la secció de societat del diari El Punt Avui.

 

6 de junio

Senyoria.

Publicada en 1991, la novel·la tracta sobre la corrupció d’una de les altes autoritats de la societat borbònica barcelonina, el regent civil de la Reial Audiència de Barcelona, Rafel Massó, i les seues maniobres per salvar la seva posició. Està situada en l’any 1799, on es viu sota els efectes del Decret de Nova Planta, però es comencen a notar les conseqüències de la Revolució Francesa, amb un gir en les idees socials conservadores.

La base de l’obra serà la falsa acusació d’assassinat del jove poeta Andreu Perramon, que es empresonat en unes condicions inhumanes. D’aquí esdevindrà tota una història, en la qual intervindran diversos personatges que es veuran implicats en la situació en què es troba el regent. En tota la novel·la hi ha presència i relació de l’astronomia i la música contemporànies amb la vida dels personatges i els successos que s’hi esdevenen.

Escrita per Jaume Cabré, autor de novel·les com La teranyina (1984), Fra Junot o l’agonia dels sons (1984), Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996), Jo confesso (2011), i també de diversos llibres de contes i assaig.

*************************************

PRESENTACIÓN DE LA DÉCIMA EDICIÓN DE LOS MARTES NEGROS DE AMNISTÍA INTERNACIONAL 2020

«EL DERECHO A UN JUICIO JUSTO»

«Si el hombre fracasa en conciliar la justicia y la libertad, fracasa en todo» Albert Camus

En la décima edición de las tertulias literarias Los Martes Negros de Amnistía Internacional vamos a dedicar todos nuestros esfuerzos a analizar la aplicación del derecho a  la Justicia, a un juicio justo y a la presunción de inocencia. La Carta Fundacional de la Declaración de los Derechos Humanos de 1948 le concedió una importancia fundamental, estableciendo el desarrollo de este derecho desde el artículo 6 al artículo 11.

Tras La Segunda Guerra Mundial y ante los actos de violencia cometidos, los países que conformaron la ONU establecieron la necesidad de aplicar verdad, justicia y reparación a las víctimas del este conflicto y de los posteriores. De ahí que en la Declaración se estableciera el reconocimiento de la personalidad jurídica del ser humano (art.6), la igualdad ante la ley (art.7), el derecho al recurso ante los tribunales y al amparo frente a actos que violen los derechos humanos (art.8), la alegación contra los actos jurídicos arbitrarios (art.9), el derecho a la defensa ante tribunales imparciales (art.10) y la presunción de inocencia (art.11).

Para Amnistía Internacional fue este articulado de la Declaración  Universal lo que nos hizo nacer como organización cuando en 1961 Peter Benenson y otros juristas se ocuparon de los presos portugueses detenidos por la Dictadura de Salazar por brindar por la libertad.

Desde entonces trabajamos para apoyar a estas personas, perseguidas y encarceladas sin derecho a una verdadera justicia, ni tan siquiera los mínimos estándares legales. Trabajando tanto en los casos individuales como apoyando el fortalecimiento de los mecanismos internacionales, regionales y nacionales para su protección.

En un mundo ética y moralmente perfecto, el Derecho se guiaría directamente de la Justicia, pues los objetivos para lograr una sociedad con mayor orden e integridad, se facilitarían en gran medida si ambos conceptos fueran de la mano.

Justicia y derechos humanos son dos conceptos en armonía que se pueden confundir cuando se equipara ley y derechos humanos. Pero no siempre la ley es justa ni se elabora para garantizar el pleno disfrute de derechos, ni para proteger a hombres y mujeres frente a las violaciones de estos. Sobre esto tenemos por desgracia numerosos ejemplos: Las leyes de punto final y obediencia que intentaron garantizar la impunidad de los criminales de dictaduras pasadas, como la Ley de Amnistía de 1977 en España. La negación de verdad, justicia y reparación a las víctimas. Y en la última década la lucha contra el terrorismo y las migraciones, nos deja legislaciones que son contrarias a los derechos humanos, y personas encarceladas sin juicios (Guantánamo), en aras de una lucha eficaz contra estas amenazas.

En ocasiones el ordenamiento jurídico no alcanza para determinar la resolución de un conflicto y, por lo tanto, entra en la apreciación personal de individuos «capacitados» por la propia sociedad, los y las magistrados. La Justicia siempre está en manos de seres humanos. No se trata de personas que se limitan a leer y resolver, sino que aplican su criterio para ello y tienen una intervención clara.

Para analizar estas y otras cuestiones derivadas del Derecho a la Justicia, hemos seleccionado un conjunto de libros que por su calidad e interés, nos acercan a distintos juicios en épocas históricas diferentes, reales y de ficción y en donde, en mayor o menor medida, se ha puesto en cuestión o se ha vulnerado directamente este fundamental derecho.

Los libros los podéis conseguir en la librería Cosecha Roja que está situada en el Esporting Club de Russafa en la calle Sevilla n. 5 de Valencia, donde encontraréis todos estos títulos.

Las fechas y títulos propuestos los teneis a continuación:

 

21 de enero

«CASTELLIO CONTRA CALVINO. CONCIENCIA CONTRA LA INTOLERANCIA» DE STEFAN ZWEIG

Miguel Servet fue un hombre del Renacimiento, un intelectual que destacó en la medicina, en la astronomía y sobre todo en la teología.

A Miguel Servet, con la intervención del reformador Calvino, lo sentenciaron a la hoguera el Consejo de Magistrados de Ginebra por las siguientes evidencias: defender a través de sus escritos, que el dogma de la santa trinidad era una frivolidad que recordaba a un monstruo de tres cabezas y postular el bautismo voluntario en la edad adulta, cuando se tiene plena conciencia.

En este libro, nuevamente en nuestra tertulia un título de Sefan Zweig, se analiza un hecho histórico que para muchos determinó el inicio de la libertad de conciencia como derecho universal y que en este país no es suficientemente reconocido.

Castellio, el protagonista de la obra, fue un intelectual humilde que  tenía todo que perder, y aún así, se rebela contra el fanatismo del todopoderoso Calvino por la defensa de un hereje, por la defensa de la libertad, la libertad de conciencia: « Os pido por el amor de Cristo que respetéis mi libertad y renunciéis al fin a cubrirme con falsas acusaciones. Dejad que profese mi fe sin coaccionarme, tal y como se os permite a vosotros la vuestra y como espontáneamente la reconozco».

Stefan Zweig, escritor judio de origen austriaco, fue sin duda uno de los más influyentes  del siglo XX, autor de penetrantes análisis psicológicos, vasta cultura y elegante factura. Se quitó la vida junto a su compañera Lotte en Petrópolis (Brasil) temiendo que el avance del nazismo impregnara todo el planeta.

 

18 de febrero

«EL CASO MAURIZIUS» DE JAKOB  WASSERMANN

¿Qué se puede hacer cuando se descubre un tesoro?, ¿susurrarlo a los conocidos?, ¿gritarlo a los cuatro vientos? o ¿quedarte sin palabras ante la grandeza de una obra que supera todas nuestras expectativas? Esto es lo que ocurre ante este libro de Jakob Wassermann, un escritor casi del todo desconocido, si no fuera por su libro Caspar Hauser, para los lectores fuera de Alemania.

El libro narra, con maestría de clásico, la llegada a la madurez del joven Etzel Andergast, estudiante de bachiller, a punto a acabar sus estudios secundarios, aristócrata, hijo del  barón Von Andergast, fiscal general del Estado y responsable de la condena a cadena perpetua de Leonhart Maurizius a la edad de diecinueve años, juzgado por matar a su esposa. A través de los ojos de Etzel comenzamos a descubrir la realidad de Alemania y por consiguiente de Europa al principio del siglo XX, ya que fue publicada originalmente en 1928. Wassermann juzga sus modales, sus creencias, sus apariencias, sus instituciones; el contraste entre su realidad privada y sus costumbres; entre sus relaciones y códigos morales externos aparentemente sin tacha.

Sin embargo, la novela va más allá, proponiendo un debate más profundo sobre la identidad de las personas, poco a poco el autor va arrancando las máscaras sociales que ocultan a cada uno de sus personajes y, a través de diálogos, que a veces se transforman en monólogos, nos deslumbra con la verdad que ocultan, y cuando los vemos en su desnudez, nos sentimos implicados porque nos describe a todos y a todas, y sentimos la empatía con los personajes. La lucidez de un tratado filosófico sobre la justicia, la inocencia, la validez del castigo… se ve inmersa en una trama apasionante y desarrollada con gran inteligencia.

Jakob Wassermann (FürthBaviera10 de marzo de 1873 – AltausseeAustria1 de enero de 1934), novelista judío austriaco, aunque nacido en Alemania. Hijo de pequeños comerciantes, trabajó en una librería y luego fue redactor de la revista Simplicissimus; desde 1893 pudo consagrarse exclusivamente a la literatura, viviendo primero en las ciudades austriacas de Viena y Altaussee, aunque casi todas sus obras se ambientan en Alemania. Obtuvo éxito con trabajos como Los judíos de Zirndorf (1897), Gaspar Hauser o la indolencia del corazón (1908) y Christian Wahnschaffe (1919), El caso Mauricio (1928), que toca el tema de la justicia cuidadosamente tejido en la incertidumbre de una novela policíaca y extendiendo la historia de una juventud en épocas de posguerra dentro de la trilogía que completan Etzel Andergast (1931) y La tercera existencia de Joseph Kerkhoven (1934).

Wassermann era un idealista obsesionado por el tema de la justicia y es frecuentemente comparado con Fiódor Dostoyevski. ​ En Mi camino como alemán y como judío define con extraordinaria clarividencia el terrible dilema en que se hallaban los judíos alemanes en el momento de instaurarse el temido nazismo, aunque no llegó a presenciar cómo esa marea invadía el país.

 

10 de marzo

Matar a un ruiseñor. (Nelle Harper Lee)

<<-Los ruiseñores no se dedican a otra cosa que a cantar para alegrarnos. No devoran los frutos de los huertos, no anidan en los arcones del maíz, no hacen nada más que derramar el corazón, cantando para nuestro deleite. Por eso es pecado matar un ruiseñor>>.

Es la historia de una mujer que cuando era pequeña en un pequeño pueblo de Alabama (EE.UU), su padre que era abogado decidió defender a un hombre negro ( Tom Robinson) acusado de violar a una mujer blanca. Matar un ruiseñor muestra una comunidad dominada por los prejuicios raciales, la desconfianza hacia lo diferente, la rigidez de los vínculos familiares y vecinales, y un sistema judicial sin apenas garantías para la población de color.

Escrito en primera persona y narrado por la propia protagonista, Jean Louise Finch (Scout) que, una vez ha crecido, relata una historia que pasó durante su

infancia, durante los años 30 en la Gran Depresión y que marcó a la familia. Con un estilo fresco e inocente al ser visto desde la perspectiva de una niña de seis años, presenta una crítica social ante la difícil situación vivida en ese tiempo.

Los principales personajes, son Scout, su hermano Jem y su padre Atticus.

Además de estos tres personajes hay otros muchos a los que destacar, como Calpurnia, la mujer negra que cocina, cuida a los pequeños y mantiene la casa en orden; Dill, la señora Maudie… siendo en esta novela uno de sus mayores atractivos los personajes que presenta.

A lo largo de la historia se expone la pérdida de la inocencia de Scout (y en menor grado, de Jem) al descubrir las clases sociales, el racismo y los prejuicios de la época que tan arraigados están en su pueblo, las consecuencias que les ocasiona a la familia el trabajo de su padre y sus propios sentimientos al descubrir la crueldad que pueden llegar a alcanzar las personas a las que uno cree conocer ante la amenaza de alguien diferente, en este caso, de Tom Robinson y el colectivo negro. Es una novela redactada de un modo sencillo, claro y limpio que deja leer rápidamente una historia que mezcla lo entrañable con una situación cruda y realista.

“Matar a un ruiseñor” es un libro que no sólo relata la vida de unos pequeños en un pueblo sino que expone con gran acierto la desigualdad racial establecida en la época y cómo los derechos de las personas no eran iguales dependiendo de en qué colectivo se encontrasen: es una novela que muestra una gran crítica hacia el cómo pueden llegar a ser las personas pensada desde la perspectiva de una niña pequeña. Es una historia cálida y cercana que vale la pena leer. 

Es una novela, que ha sido un texto obligado en muchas escuelas estadounidenses durante bastantes años, pero que paradójicamente posteriormente ha sido tildada de políticamente incorrecta por la utilización de la palabra nigger, cuando es una novela claramente antirracista, siendo retirada de bastantes escuelas y bibliotecas.

Su autora, Nelle Harper Lee (Monroeville, Alabama, 28 de abril de 1926-ibídem,19 de febrero de 2016) fue una escritora estadounidense conocida por su novela Matar un ruiseñor (To Kill a Mockingbird, 1960), obra ganadora del Premio Pulitzer, y que fue su única obra publicada durante 55 años hasta la publicación en 2015 de Ve y pon un centinela (Go, Set a Watchman), pero que que es en realidad el primer borrador de su primera novela.

7 de abril

EL INOCENTE

Reconocido como el precursor de la novela negra española, Mario Lacruz Muntadas (Barcelona, 1929) fue más conocido como editor literario. Como novelista publicó tres novelas durante su vida: El inocente (1953), La tarde (1955), y El ayudante del verdugo (1971), disponibles ahora en un libro títulado Trilogia de la culpa, Editorial  Funambulista, 2009. El gran número de manuscritos encontrados después de su muerte en el año 2000 han comenzado a ser publicados a título póstumo.

El inocente nos cuenta la historia de la huída de un musicólogo rico, Virgilio Delise, que es arrestado y acusado de asesinato tras la muerte, en circunstancias sospechosas, de su padrastro Loreto Montevidei; un misterioso personaje con nombre de mujer. Su huída confirma la sospecha del inspector Doria, un oficial de policía ambicioso, que ve en este caso la oportunidad de ascender en su carrera y abandonar la comisaria de un pueblo en donde nunca pasa nada.

El inocente fue galardonada con el Premio Simenon de novela policíaca en 1953 y traducida a ocho idiomas. En 1959 fue llevada al cine con el título de Muerte al amanecer, adaptada y dirigida por José María Forn. El cambio de título fue obligado por la censura de aquella época.

El inocente es capaz de combinar la acción con un profundo retrato psicológico de los personajes. Una pequeña joya que capta magistralmente la atmósfera de aquellos tiempos. Y una gran obra literaria que va más allá de los límites convencionales del género.

5 de mayo

“SALVADOR PUIG ANTICH, CAS OBERT de Jordi PanyellaEl 2 de marzo de 1974, fue ejecutado salvador Puig Antich en la cárcel Modelo de Madrid.

¿Quién era Salvador Puig Antich?

Era un joven barcelonés, nacido en una familia de clase media. Era un joven libertario, un idealista. Formava parte del Movimiento Ibérico de liberación (MIL) y luchava contra el régimen para acabar con el franquismo, pero sobre todo, para acabar con el sistema capitalista.

¿Porqué lo condenaron a muerte y lo ejecutaron?

En la introducción del libro leemos lo siguiente: El 25 de septiembre de 1973, en l’Eixample de Barcelona, la policía detuvo al joven Salvador Puig Antich y en el transcurso de la operación resultó muerto, abatido a tiros, otro joven, en este caso, un agente, Francisco Jesús Anguas Barragán

Dice el periodist Jordi Panyella en una entrevista en el diario La Veu: “Puig Antich no era inocente, pero tampoco era culpable de los hechos por los cuales se le condenó a muerte. Quiero decir que aquel que conscientement entra a militar en una organización armada sabe, positivamente, que se pone del lado oscuro de la ley. Ahora bién, se le condena por atentado terrorista y por asesinar a un policía que cayó abatido en el transcurso de su detención (la de Puig Antich)y donde él disparó (…) pero lo hizo en el marco de una escena de gran confusión, en un intento desesperado de huir, nunca con el fin de causar la muerte del agente. (…)En este libro, Jordi Panyella relata la investigación que ha realizado sobre el proceso judicial que culminó con la muerte de Salvador Puig Amntich. En esta investigación se demuestra que “el juicio fue una gran farsa,i  donde se negó a Puig Antich el más elemental derecho de defensa”.

Jordi Panyella´´es periodista. Trabaja de redactor  en la sección de sociedad del diario El Punt Avui.

 

6 de junio

Senyoria. 

Publicada en 1991, la novela trata sobre la corrupción de una de les altas autoridades de la sociedad borbónica barcelonesa, el regente civil de la Real Audiencia de Barcelona, Rafel Massó, y sus maniobras para salvar su posición. Está situada en el año 1799, donde se vive bajo los efectos del Decreto de Nova Planta, pero se comienzan a notar les consecuencias de la Revolución Francesa, con un giro en las ideas sociales conservadoras. 

La base de la obra será la falsa  acusación La base de la obra será la falsa acusación de asesinato del joven poeta Andreu Perramon, que es encarcelado en unas condiciones inhumanas. De aquí partirá toda una historia, en la cual intervendrán diversos personajes que se verán implicados en la situación en la que se encuentra el regente. En toda la novela hay presencia y relación de la astronomía y la música contemporáneas con la vida de los personajes y los sucesos que ocurren. 

Escrita por Jaume Cabré, autor de novelas como La teranyina (1984), Fra Junot o l’agonia dels sons (1984), Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996), Jo confesso (2011), y también de diversos libros de cuentos i ensayos.