Catalunya
Catalunya

Retrat d’una estudiant: “El curs em va obrir els ulls a la brutal i trista realitat d’aquesta crisi mundial de refugiats, que no para de créixer” Nesha, advocada de Trinitat i Tobago

Autora: Susana Rodríguez Charines Edició: Laura Vidal Ortiz   Nesha, que va participar en el nostre curs online gratuït sobre els drets de les persones refugiades, ens explica la seva trajectòria en la defensa dels drets humans, l’impacte que li ha produït el curs i les accions que ha emprès per defensar els drets de […]

Autora: Susana Rodríguez Charines

Edició: Laura Vidal Ortiz

 

Nesha, que va participar en el nostre curs online gratuït sobre els drets de les persones refugiades, ens explica la seva trajectòria en la defensa dels drets humans, l’impacte que li ha produït el curs i les accions que ha emprès per defensar els drets de les persones refugiades.

Nesha, de 32 anys i natural de Trinitat i Tobago, va treballar durant vuit anys com a advocada d’èxit, fins que el nostre curs sobre els drets de les persones refugiades va canviar el rumb de la seva vida.

Va créixer envoltada de l’afecte de la seva família, i va ser aquesta mateixa família qui va determinar el seu sentit de l’empatia i del deure de tornar el que ha rebut i ajudar a les persones necessitades, i el que finalment orientés la seva carrera professional i es dediqués a la defensa dels drets humans. Participa activament en diverses organitzacions no governamentals, donant suport a joves d’entorns conflictius perquè no caiguin en la delinqüència, ajudant a la gent a conèixer i entendre els seus drets, i manifestant-se pels drets i l’apoderament de la dona. Actualment forma part de l’organització estudiantil d’ajuda a les persones refugiades de la seva universitat, integrada en el Programa Internacional d’Assistència a Refugiats, que posa en contacte a estudiants de dret amb advocats i advocades voluntaris perquè, junts, assessorin a persones refugiades sobre qüestions legals.

Quan va veure, en els mitjans de comunicació, les notícies sobre la guerra de Síria i la crisi de refugiats, va prendre la determinació d’utilitzar la seva veu per ajudar els que eren silenciats. Així, va començar a investigar, i va trobar a Internet un article del Huffington Post que esmentava el curs d’Amnistia Internacional sobre els drets de les persones refugiades. Es va inscriure immediatament.

El que més li va agradar van ser els casos pràctics, perquè gràcies a ells va conèixer la trajectòria de diferents refugiats i refugiades, i va desemmascarar nombroses falsedats, que transmetien una imatge molt diferent d’aquestes persones. En llegir els casos pràctics no va poder evitar sentir una profunda empatia cap a aquesta gent, que sovint era descrita com la “més vulnerable i marginada” del món. Això la va portar a analitzar la seva pròpia situació i la de la població refugiada al seu país, posant-se en la seva pell.

Després d’acabar el curs, Nesha va decidir abandonar la seva carrera com a advocada de dret civil, i cursar estudis superiors en una àrea de dret en què mai havia aprofundit. Sabia que, si de debò volia canviar alguna cosa, l’educació i la sensibilització eren fonamentals, i va ser el curs sobre persones refugiades d’Amnistia l’eina que -afirma- el va ajudar a entendre-ho. En l’actualitat, estudia un màster en Dret Internacional dels Drets Humans a la Universitat Northwestern.

En el futur, pensa treballar més amb persones refugiades i sol·licitants d’asil, i espera col·laborar amb organitzacions internacionals de drets humans per a garantir la protecció dels drets humans a tot el món.

Si tu també vols saber més sobre els drets de les persones refugiades i sobre com actuar per ajudar-les, inscriu-te ja en el nostre curs online gratuït.

Així mateix, pots participar en el nostre nou curs online gratuït sobre defensors i defensores dels drets humans per descobrir com aquestes persones atenuen els riscos i actuen en defensa dels drets humans, i per aprendre a utilitzar la teva pròpia veu a l’hora de promoure’ls.