‘Killer Robots’: el risc de perdre el control humà de l’armament
La proliferació d’armes totalment autònomes, també conegudes com a robots assassins, podria tenir conseqüències devastadores per a la vida i els drets de les persones. L’ús d’aquest tipus d’armes és molt perillós, ja que implica donar a una màquina un control total sobre l’ús de la força, sense cap mena de regulació humana. Text: Clara […]
La proliferació d’armes totalment autònomes, també conegudes com a robots assassins, podria tenir conseqüències devastadores per a la vida i els drets de les persones. L’ús d’aquest tipus d’armes és molt perillós, ja que implica donar a una màquina un control total sobre l’ús de la força, sense cap mena de regulació humana.
Text: Clara Joy Lazzeri Barceló (Comunicació AIC)
Malgrat aquests motius de preocupació, diversos països com ara els Estats Units, la Xina, Israel, Corea del Sud, Rússia, i el Regne Unit (entre d’altres), estan invertint fortament en el desenvolupament d’armes com aquestes, agreujant encara més el problema.
Per exemple, el Regne Unit està en procés de desenvolupar un vehicle aeri no tripulat, capaç de volar de manera autònoma i reconèixer un objectiu en una zona programada; mentre que a Rússia, en res es podrà fer ús d’un tanc robot al qual se li podrà enganxar una metralladora o un llançagranades.
L’augment d’interès per armes totalment autònomes, ha fet que sorgeixin seriosos dubtes de si aquests tipus d’armes compleixen amb els estàndards del dret internacional humanitari, incloses les regles de distinció, proporcionalitat i necessitat militar; a més de respectar el dret fonamental a la vida i el principi de la dignitat humana.
Aguditzar la deshumanització digital
A més, permetre que les màquines puguin decidir sobre la vida o la mort constituirà un atac directe a la dignitat humana i probablement causarà greus violacions de drets humans. També, aguditzarà la deshumanització digital de la societat, reduint les persones a punts de dades que cal processar i ordenar. Finalment, emprar aquest tipus de tecnologies en el camp de batalla, en l’actuació policial o en el control de fronteres podria ser catastròfic.
Davant d’aquesta situació, Amnistia Internacional sha sumat a la campanya Stop Killer Robots (Aturem els Robots Assassins) – una coalició global de més de 180 ONG i 66 països que treballen amb l’objectiu de garantir el control humà significatiu en l’ús de la força. La campanya analitza els greus efectes que podria ocasionar la deshumanització digital de la societat, com ara el reforçament d’existents patrons institucionals de discriminació, la pèrdua de compromís moral, la pèrdua en la presa de decisions ètiques importants i la falta de comprensió sobre el valor de la vida humana.
La prioritat de la campanya és demanar una nova legislació internacional que prohibeixi els sistemes d’armes autònoms i insistir que tots els governs s’involucrin i donin el seu suport a la causa. És fonamental consolidar límits que no permetin la pèrdua del control humà sobre l’armament i ajudin a prevenir la deshumanització digital i l’aparició de nous métodes de violència.
Cap a una prohibició preventiva
Aquesta petició va de la mà amb la d’altres actors i organitzacions internacionals com ara el secretari general de l’ONU, el Comitè Internacional de la Creu Roja, Human Rights Watch, premis Nobel, milers de científics, especialistes en robòtica i persones que treballen en el sector tecnològic; els quals estan a favor de la prohibició preventiva del desenvolupament, producció i ús d’armes d’aquest calibre.
Al mateix temps, pel seu compte Amnistia Internacional ha llençat la ciberacció “Digues no als robots assassins”, que demana als dirigents de governs de tot el món que desenvolupin noves lleis sobre l’autonomia dels robots assassins i posin control humà sobre aquestes màquines. L’organització utilitzarà aquesta acció per pressionar els representants de diferents governs quan es reuneixin en un mes a Ginebra per parlar d’aquest tema.
Tot i això, els avenços que s’han anat fent en aquest àmbit continuen sent aturats i en part dificultats, per un petit grup de poderosos Estats entre els quals figuren Israel, Rússia i els Estats Units, que consideren prematura la creació de nova legislació internacional.
Ens trobarem en un món aterridor, si donem a drons i altres armes avançades la possibilitat d’escollir els seus objectius i atacar-los sense cap mena de control. Per evitar que això passi, és imperatiu establir límits i reprendre el diàleg al voltant del desenvolupament, la regulació i prohibició d’armes autònomes. Els avenços tecnològics són un tret positiu i necessari, sempre que es facin de manera segura i responsable, i no impliquin posar en perill la vida i els drets de les persones.