Catalunya
Catalunya

Tot i estar confinades a casa, des del grup d’Amnistia Internacional El Maresme no vam voler perdre l’oportunitat de sumar-nos a l’acció #TrasladoUrgenteYA i denunciar la situació en què es troben les persones migrants i sol·licitants de protecció internacional als Centres d’Estància Temporal d’Immigrants (CETIs). Text: Laura Huguet, coordinadora Amnistia Internacional El Maresme L’estat d’alarma […]

Tot i estar confinades a casa, des del grup d’Amnistia Internacional El Maresme no vam voler perdre l’oportunitat de sumar-nos a l’acció #TrasladoUrgenteYA i denunciar la situació en què es troben les persones migrants i sol·licitants de protecció internacional als Centres d’Estància Temporal d’Immigrants (CETIs).

Text: Laura Huguet, coordinadora Amnistia Internacional El Maresme

L’estat d’alarma ha suposat tot un repte per a nosaltres i ha provocat repensar la nostra forma de fer activisme, motiu pel qual vam decidir preparar una interessant entrevista en format virtual.

Per parlar del tema i conèixer amb més detall quines són les vulneracions que pateix la gent que conviu en els CETIs, vam convidar Marinela Clinaz, llicenciada en Dret per la Universitat de Buenos Aires y especialitzada en Drets Humans i Gènere.

Durant la xerrada vam fer visible les condicions en què es troba el CETI de Melilla, pensat per donar cabuda a 780 persones i on, actualment, hi viuen confinades més de 1.600. Aquesta situació genera una clara violació dels drets fonamentals de les migrants que es troben dins el centre i, com bé apunta la Marianela, intensifica la situació de vulnerabilitat en la que es troben les dones víctimes de violència de gènere i la comunitat LGBTIQ+, col·lectius revictimitzats dins els CETIs.

Durant la nostra conversa, la Marianela també ens va explicar com funcionen els processos d’acollida de persones demandants d’asil a l’Estat espanyol i com, tant la seva reclusió als centres d’estància temporal com les devolucions en calent, vulneren, no només el seu dret a la llibertat de circulació, sinó també el seu dret a sol·licitar protecció internacional.

Per últim, posem èmfasi en com la greu emergència sanitària que estem vivint, fruit de la COVID-19, està agreujant el garant dels drets humans de les persones confinades al CETI de Melilla: en les actuals condicions, és impossible garantir la distància de seguretat.

Així doncs, amb aquesta acció volem posar de manifest la necessitat de prendre mesures per resoldre aquesta situació i per això des d’Amnistia vam obrir una ciberacció demanant al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska que actués amb urgència i permetés el trasllat a la Península de les persones recloses al centre, sobretot, d’aquelles persones més vulnerables i aquelles que ja comptessin amb protecció internacional. Més de 5.000 persones hi van donar suport.