Catalunya
Catalunya
2

A grans reptes, una nova estratègia global

Ens trobem amb un nou ordre mundial on els drets humans sovint apareixen representats com un obstacle per a alguns interessos nacionals. Això, per una banda, redueix perillosament la capacitat d’abordar vulneracions massives de drets humans i, per l’altra, obre la porta a abusos que ens recorden les èpoques més funestes de la nostra història. […]

Ens trobem amb un nou ordre mundial on els drets humans sovint apareixen representats com un obstacle per a alguns interessos nacionals. Això, per una banda, redueix perillosament la capacitat d’abordar vulneracions massives de drets humans i, per l’altra, obre la porta a abusos que ens recorden les èpoques més funestes de la nostra història.

Text: Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya

Sembla que s’hagi posat de moda la política de demonització de l’altre, del «nosaltres contra ells»: cada cop més polítics i governants legitimen sense cap vergonya i de manera activa tot tipus de retòriques i polítiques d’odi basades en la identitat de les persones, com si alguns fossin menys humanes que altres.

El context canvia, i és lògic pensar que Amnistia Internacional també ho ha de fer. I ràpid!

En aquests moments Amnistia Internacional, com a moviment global pels drets humans, està definint la nova Estratègia Global que ens ha d’ajudar a afrontar els grans reptes dels propers anys i ha de portar-nos a convertir-nos en un moviment més ampli, més audaç i més inclusiu.

Ens trobem tot just en la primera fase de debat i reflexió sobre el futur d’Amnistia. El més temptador és començar a plantejar sobre quins temes hem de treballar, obrir discussions per prioritzar, valorar com distribuïm els nostres recursos… però abans d’això hem de parar a pensar sobre com ho farem: no podem seguir fent «bussines as usual», necessitem dissenyar solucions i sortides, i no només fer denúncia de violacions de drets humans.

Sembla poc probable que avui dia s’aprovés una cosa semblant a la Declaració Universal de Drets Humans, que el desembre passat celebrava 70 anys: és un recordatori del seu incalculable valor. Però, què pot dir-se sobre la nostra eficàcia com a promotors i promotores d’aquesta causa?

Moltes persones pensen que els drets humans son secundaris a l’hora de resoldre els grans desafiaments de la nostra època. Nosaltres tenim clar que no és així, i que els drets humans han de ser l’eix central per poder canviar el rumb. Però no serveix de res tenir raó si no som eficaces. Hem de reinventar-nos per fer del moviment global d’Amnistia Internacional un instrument útil per a les principals lluites i desafiaments que hi ha al món, i per garantir la nostra capacitat per afavorir i contribuir al canvi.

Una enquesta al món

Hem d’explorar enfocaments atrevits i maneres en què Amnistia i els nostres associats poguem ser més trencadors. Volem actualitzar les eines i enfocaments ja consolidats, i explorar nous formats. I per fer front a aquest repte intern, hem elaborat una enquesta oberta a tu, a tota la ciutadania global, d’arreu del món, per recollir idees al voltant de cinc preguntes: com podem impulsar canvis transformadors que abordin les causes fonamentals de la injustícia i el sofriment? Com podem canviar actituds i animar la gent a sumar-se solidàriament a una visió compartida de dignitat i justícia per al futur? Què hem de fer per ser un moviment més ampli, més valent, més inclusiu, i amb més capacitat per donar suport al canvi social? I què hem de fer per ser una organització més diversa? En quines àrees de treball Amnistia ha d’exercir un paper de lideratge, en quines ha de donar suport a altres actors o en quines àrees potser ho ha de deixar córrer?

Des d’Amnistia Internacional recorrem a una tecnologia que ens permet donar la nostra opinió alhora que valorem les opinions dels altres, visualitzant grups d’opinió que es van formant al voltant de les respostes donades. Això permet connectar opinions de milers de persones independentment de l’idioma en què s’han formulat: la mateixa eina integra un traductor.

Les respostes a aquestes cinc preguntes, doncs, ens ajudaran a redefinir el paper estratègic de l’organització per fer front als gran reptes globals que ja tenim plantejats, i els que hagin d’arribar.

Amnistia va ser considerada una força atrevida, valenta i dinàmica quan es va crear, als anys 60. Encara ho som! Però pensem que encara podem fer més per oferir idees i apostar per vies alternatives per aconseguir impacte. L’elaboració d’una nova estratègia global per a Amnistia és una gran oportunitat que no podem deixar passar. Ens ajudes?

Ara, més que mai, necessitem reflexionar sobre el rumb del nostre moviment pels drets humans, i assegurar-nos la rellevància i eficàcia dels nostres esforços per crear un món més just i equitatiu. T’ho tornem a preguntar: que ens ajudes?

2 comentaris en “A grans reptes, una nova estratègia global

  1. Cal que redefiniu els delictes que vulneren el drets fonamentals sota un paraigua de falsa democràcia.els nostres presos polítics, encara me’n recordo que en un principi vau dir que no ho eren, us va costar i es va produir un dany incalculable . Ho vau dir tard i quina acció s’ha fet per solidaritzar-se i fer més pressió?

  2. Hola, gràcies pel teu missatge. Aquests mesos de judici hem estat fent l’observació diària del procés, amb una persona de l’organització assistint a totes les sessions. Quan surti la sentència farem valoració del judici i de la sentència.

Els comentaris estan tancats.