Catalunya
Catalunya

Mobilitzacions i accions previstes de grups a Catalunya Barcelona (Grup de Barcelona-L’Hospitalet) Taula rodona amb la participació d’Aida Pérez, activista del grup de Barcelona-L’Hospitalet d’Amnistia Internacional Catalunya, un membre de la Comunitat de Sant Egidi i SueZann Bolzer, activista contra la pena de mort. → Dijous 29 de novembre a les 18.30h al Saló de […]

Mobilitzacions i accions previstes de grups a Catalunya

Barcelona (Grup de Barcelona-L’Hospitalet)

Taula rodona amb la participació d’Aida Pérez, activista del grup de Barcelona-L’Hospitalet d’Amnistia Internacional Catalunya, un membre de la Comunitat de Sant Egidi i SueZann Bolzer, activista contra la pena de mort.
Dijous 29 de novembre a les 18.30h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Molins de Rei (Grup Pla del Llobregat)

Il·luminació de la façana de Ca n’Ametller, amb l’actuació musical de Lídia Uve i Javi Jareño, i amb xocolatada.
Divendres 30 de novembre a les 19h, davant de Ca n’Ametller.

Granollers

Il·luminació de La Porxada.
Divendres 30 de novembre a les 19h a la Porxada.

Blanes

Il·luminació de la façana de l’Ajuntament. Recollida de signatures i lectura de manifest.
Divendres 30 de novembre de 19.30h a 20h, davant l’Ajuntament (Passeig de Dintre, 29)

Badalona (Grup Badalona-Santa Coloma)

Divendres 30 de novembre a les 18h, a la Plaça de la Vila (Badalona)

Tarragona

Il·luminació de la façana de l’Ajuntament i de la Torre dels Vents, i lectura de manifest.
Divendres 30 de novembre a les 12h, a la Plaça de la Font

Sabadell

Il·luminació de la font de la Plaça Catalunya i un minut de silenci de La Roda de la Pau a la plaça Doctor Robert, davant de l’Ajuntament.
Divendres 30 de novembre, a la Pl. de Catalunya i Pl. del Doctor Robert


Des de fa més d’una dècada, Amnistia Internacional i la Comunitat de Sant Egidi organitzen conjuntament a finals de novembre actes ciutadans contra la pena de mort. Durant aquest s’il·lumina un edifici emblemàtic d’una ciutat com a mostra de suport a l’abolició de la pena de mort.

Aquest acte anual s’emmarca dins de la Jornada Internacional ‘Ciutats per la Vida, Ciutats contra la Pena de Mort’ de la Comunitat de Sant Egidi, que recorda que un 30 de novembre, el de 1786, el Gran Ducat de Toscana va ser el primer Estat a abolir la pena capital. L’any 2002 Sant Egidi va llançar la primera Jornada ‘Cities for Life’ amb participació de 80 ciutats. En l’actualitat, més de 2.000 poblacions dels cinc continents s’hi impliquen.

La iniciativa vol afavorir el paper que poden exercir els municipis en el procés abolicionista, organitzant i difonent iniciatives educatives i culturals que mantinguin viva l’atenció sobre aquest tema fonamental. La jornada vol mostrar compromís en favor del respecte de la vida i de la dignitat humana, i sensibilitzar la ciutadania sobre la urgència d’eliminar la pràctica inhumana, cruel i degradant de la pena capital.

D’ençà que Amnistia Internacional va començar a treballar en pena de mort l’any 1976, s’observa una tendència positiva: al llarg del 2017, Amnistia Internacional va registrar un mínim de 993 execucions a 23 països: una reducció del 4% respecte a 2016 (amb 1.032 execucions), i del 39% respecte a 2015 (quan l’organització va informar de 1.634 execucions, la xifra més elevada des de 1989).

L’any 2017 es van registrar almenys 2.591 condemnes a mort a 53 països, la qual cosa suposa un descens considerable pel que fa a la xifra rècord de 3.117 condemnes a mort registrades el 2016. Aquestes xifres no inclouen els milers de condemnes a mort i execucions que -segons creu Amnistia- van ser imposades i consumades a la Xina, on les xifres corresponents segueixen classificades com a secret d’Estat.

El nombre total de països abolicionistes va augmentar a 106 al 2017. Si a aquest nombre s’hi suma el nombre de països que mantenen la pena de mort en la llei però que no l’apliquen, la xifra s’eleva a 142.