Catalunya
Catalunya

La lluita pels drets humans no tanca per vacances!

Petites accions que pots fer a l’estiu per mantenir el teu activisme. Sí, ja sabem que les vacances són per desconnectar, deixar de banda els e-mails i les pantalles de mòbil i ordinador, i dedicar-nos al relax i a gaudir dels petits plaers de la vida. Però això no és incompatible amb mantenir la dosi […]

Petites accions que pots fer a l’estiu per mantenir el teu activisme.

Sí, ja sabem que les vacances són per desconnectar, deixar de banda els e-mails i les pantalles de mòbil i ordinador, i dedicar-nos al relax i a gaudir dels petits plaers de la vida. Però això no és incompatible amb mantenir la dosi d’activisme necessària per continuar lluitant pels drets humans a l’estiu, oi? Vols saber com ho pots fer? Et donem algunes idees:

Text: Alba Herrera, responsable d’activisme d’Amnistia Internacional Catalunya

  • Tria un bon llibre. Les vacances d’estiu solen ser un bon moment per dedicar-se a la lectura. Des de l’hamaca o a l’ombra d’un bon arbre, les estones de lectura són un moment de lleure i relax assegurat. Si encara no has triat el llibre que t’acompanyarà aquest estiu, triar-ne un amb contingut de drets humans pot ser una bona alternativa per no renunciar a continuar aprenent i mantenir l’activisme estiuenc! Aquí tens un llistat amb opcions per a tots els gustos!
  • Triar la teva destinació de vacances també pot afectar els drets d’altres persones. Potser penses recórrer a una empresa digital per contractar les teves vacances, com Airbnb, Booking.com, Expedia o TripAdvisor. Totes aquestes empreses ofereixen allotjaments, atraccions i visites a assentaments israelians als Territoris Palestins Ocupats (TPO), i ho fan tot i saber que aquests assentaments són il·legals segons el dret internacional i constitueixen un crim de guerra. Aquests assentaments tenen un impacte negatiu en gran part dels drets humans de la població palestina, i tota activitat empresarial en aquests llocs contribueix a sostenir aquesta situació il·legal, discriminatòria i abusiva. Així, si estàs pensant en viatjar a aquesta zona, potser val la pena que abans te n’informis!
  • Defensa que estimar NO és delicte. Tens les vacances al juliol i viatjaràs a alguna gran ciutat europea? Doncs suma’t a la celebració de l’Orgull i defensa els drets de les persones LGBTI, perquè estimar no és delicte! Pots trobar les manifestacions que tindran lloc a Espanya aquí.
  • Fer esport també és fer activisme! Si ets més d’anar a la muntanya o aprofites les vacances per posar-te en forma i fer esport, també tens oportunitat de convertir-ho en activisme! Pots afegir els teus quilòmetres a la campanya pel Julián Carrillo, activista indígena mediambiental assassinat a Mèxic. Amb #CorroXJulián volem aconseguir entre tots i totes 10.000 quilòmetres, la distància que hi ha fins a Chihuahua, localitat del Julián, i pots sumar els que facis corrent, caminant o passejant: tot val!
  • Música i drets humans? Sí! Potser ja tens la teva entrada per a festivals de música com el Cruïlla (3 a 6 de juliol) o el Share (28 i 29 de juny), tots dos a Barcelona. Si vas al Cruïlla et pots atansar al nostre estand i informar-te i donar suport a la campanya #NoConsento contra la violència sexual. El Share proposa una participació virtual: pots prendre part en alguna de les propostes des del seu web, sumar punts i després bescanviar-los per entrades: i si hi aneu tota la colla?
  • Si et quedes a la teva població, genera una comunitat acollidora! No sortir de la ciutat no és excusa per abandonar l’activisme a l’estiu. Suma’t a les persones que es mobilitzen per donar la benvinguda a les persones refugiades. Pots acompanyar persones nouvingudes i ajudar-les amb els tràmits, participar en activitats que contribueixen a la seva integració, fer classes de català o castellà… T’animes? Tens més informació aquí.
  • Aprofita les trobades amb les amistats i la família. I si organitzes un sopar solidari a casa? Convida els amics o la família, prepara un bon sopar i posa un preu solidari simbòlic al menú. Pots aprofitar la trobada per explicar alguna de les campanyes per a les quals treballem i, en acabat, fer un recompte del que hagis aconseguit i fer-nos un donatiu. Així, ho passareu bé i, a sobre, estareu contribuint a un món més just!

A més, facis el que facis aquest estiu i siguis on siguis, pots continuar firmant les nostres ciberaccions per reclamar la defensa dels drets humans de moltes persones arreu del món. Perquè la lluita pels drets humans no tanca per vacances!