Catalunya
Catalunya

Any nou xinès: nou any pels drets humans?

Amb motiu de la celebració de l’any Nou Xinès el 25 de Gener de 2020, el grup de Sant Cugat-Cerdanyola va realitzar una acció de carrer consistent en la desfilada amb un drac de cartró pels carrers de Sant Cugat del Vallès demanant firmes per l’alliberament de cinc defensors/es de drets humans xinesos. Text: Darío […]

Amb motiu de la celebració de l’any Nou Xinès el 25 de Gener de 2020, el grup de Sant Cugat-Cerdanyola va realitzar una acció de carrer consistent en la desfilada amb un drac de cartró pels carrers de Sant Cugat del Vallès demanant firmes per l’alliberament de cinc defensors/es de drets humans xinesos.

Text: Darío Gómez, responsable d’Activisme d’AIC / Activistes grup Cerdanyola-Sant Cugat

Els casos per als quals van demanar signatures són els de dos estudiants d’ètnia uigur Guligeina Tashimaimaiti i Yiliyasijiang Reheman, que van desaparèixer en estranyes circumstàncies i se sospita que estan retinguts en camps d’internament i reeducació. També van demanar signatures per l’alliberament de tres advocats defensors de drets humans: Gao Zhisheng, Wang Quanzhang i Jiang Tianyong, que han estat empresonats injustament i han patit maltractament i tortures.

L’acció va tenir lloc a la cèntrica plaça dels Quatre Cantons de Sant Cugat a les 10 del matí, on activistes de l’organització van muntar un punt informatiu amb un seguit de materials explicatius sobre la situació de drets humans a la Xina i dels diferents defensors/es ambientals i de drets humans en risc. La gent es va apropar animada pel reclam del drac xinès.

L’acte va continuar amb una rua per passejar el drac xinès pels voltants del Monestir de Sant Cugat, repartint fulletons de la campanya i convertint-se en tota un atracció per a nens i nenes que s’hi apropaven meravellats i hi jugaven. En definitiva, una jornada alegre però alhora reivindicativa on la població de Sant Cugat va poder conèixer una mica millor quina és la complexa situació dels drets humans a la Xina.

Els nostres millors desitjos per al poble xinès en aquest any nou (any de la Rata), tot desitjant també que els drets humans formin part cada cop més i de l’agenda del seu govern.