Catalunya
Catalunya
4

10D: vine al Dia dels Drets Humans! (Barcelona)

El 10 de desembre se celebra el Dia Internacionals dels Drets Humans. Es commemora el dia en què, el 1948, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans. Enguany celebrem el 70è aniversari d’aquesta Declaració. Amb motiu de l’aniversari, organitzem un acte públic, obert a la ciutadania. Al migdia […]

#_LOCATIONMAP

Fecha/Hora
Date(s) - 10/12/2018
12:30 pm - 8:00 pm

Categorías No Categorías


El 10 de desembre se celebra el Dia Internacionals dels Drets Humans. Es commemora el dia en què, el 1948, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans. Enguany celebrem el 70è aniversari d’aquesta Declaració.

Amb motiu de l’aniversari, organitzem un acte públic, obert a la ciutadania.

Al migdia farem una roda de premsa per presentar als mitjans la situació dels drets humans avui, basant-nos en una nova publicació  de l’organització “Derechos hoy”. S’hi inclouen articles sobre els 70 anys de la Declaració, la situació de les dones sota diferents angles, les persones refugiades, el comerç d’armes, i una sèrie de anàlisi més en profunditat per regions del món i històries individuals, tot això amb un tractament fotogràfic de gran format.

Les activitats es faran a Barcelona, a l’Espai Societat Oberta (C/ Sant Eusebi 29-31).

Durant tot el dia (12.30h-20h):

 • Exhibició de l’exposició d’il·lustracions “No penso callar”, que reivindica la llibertat d’expressió.
 • Marató de cartes per defensores #PersonasXPersonas:

Enguany la marató de recollida de signatures, en el marc de la campanya global Valenta, defensa 3 dones que desafien lleis injustes, pràctiques corruptes, denúncia d’abusos policials i molt més: 

Nawal Benaissa (Marroc): “mestressa de casa” amb quatre fills, sense ingressos propis… lidera un moviment social al Rif pels drets a la salut, l’educació, el treball i la justícia social. Per això, ha estat detinguda diverses vegades i actualment està a l’espera de judici.

Atena Daemi (Iran): dona de l’Iran, on el matrimoni infantil està a l’ordre del dia i l’opressió de gènere les manté sotmeses als homes, les impedeix accedir a l’espai públic i les obliga a portar vel… es converteix en defensora de l’abolició de la pena de mort al seu país. Per això, compleix sentència de set anys a la presó Evin de Teheran.

Marielle Franco (Brasil): dona negra, procedent d’una favela de Rio, mare jove, bisexual… es va dedicar a defensar els drets de les dones negres i joves, de les poblacions més empobrides i de les persones LGBTI, com a regidora a l’ajuntament de Rio de Janeiro. Per això, ja no hi és. La van assassinar el 14 de març del 2018, amb 38 anys.

Cada desembre gent de tot el planeta escriu i envia milions de cartes, signatures i tuits a favor de defensores/es de drets humans. Així exerceixen de vegades una pressió sobre les autoritats, que aquestes es veuen obligades a reaccionar. Es tracta d’ una oportunitat de demostrar que milers d’accions individuals, sumades, poden suposar un canvi real en la vida d’una persona.

De 16h a 19h:

 • 17h – Projecció de vídeos testimonials de la campanya #WelcomeCommunities sobre persones refugiades

 • 18h – Espectacle infantil de màgia amb el Mag Struc.

 • 18h – Xerrada testimoni de la defensora de drets humans Karen Taxilaga (Mèxic)

  Dirigent dels “comuneros” indígenes hñähnu (comunitat otomí) i actualment Secretaria d’Afers de la Dona del Comitè Executiu Estatal de la Unió Força Indígena Camperola (UFIC). Implicada en la lluita pels drets ambientals (concretament el dret a l’aigua) i en la defensa de terres comunals pertanyents a poblacions indígenes. Resideix a Tezontepec d’Aldama (Estat d’Hidalgo, Mèxic), municipi que presenta un problema molt greu de contaminació de l’aigua i terres (incloent cultius) per ser l’abocador de les aigües residuals de la veïna Ciutat de Mèxic i per tenir la presència d’altres fonts industrials de contaminació (una central termoelèctrica, una refineria i empreses cimenteres). La defensora ha impulsat i format part de diverses accions col·lectives i protestes multitudinàries per la defensa de la terra i de l’aigua.

De 19h a 20h:

 • 19.15h – Concert de Mar Vilaseca, música i cantant de jazz.

 • 19.45h – Paraules de cloenda de la presidenta d’AIC, Maria del Carmen Ramírez.

També hi haurà menjar i beguda i un espai dedicat als més petits durant tota la tarda (16h-20h).

Et sumes al nostre Dia dels Drets Humans? T’hi esperem!

4 comentaris en “10D: vine al Dia dels Drets Humans! (Barcelona)

 1. M’agradaria saber si també hi haurà un espai per denunciar la injustícia del fet de que a Espanya hi hagi presos polítics i l’assetjament que pateixen algunes persones per expressar el que pensen amb les seves cançons.

  • Hola Sara, gràcies pel teu missatge. Aquest acte que muntem pel 10D forma part de la campanya internacional que l’organització fa arreu del món, i els casos seleccionats són els que venen donats per AI a nivell global. Aquell mateix dia, al matí, haurem fet una roda de premsa, una trobada amb mitjans on parlarem de la situació dels drets humans al món, i on lògicament també parlarem de la situació generada a Espanya i Catalunya a partir de l’1-0 (abusos policials, empresonaments, etc.). Sobre el darrer punt, la llibertat d’expressió i lleis com la Llei Mordassa o l’enaltiment del terrorisme al Codi Penal, sí, aquesta també és una preocupació d’AI a l’Estat espanyol. Salutacions

 2. Bon dia,

  Cal portar cap acreditació/justificant de ser membre d’AI per assistir-hi? Jo no tinc cap carnet i, si mai l’he tingut, no sé on para…

  Gràcies.

  • Hola Ana Isabel, no cal. És un acte al qual hem convidat socis/es d’Amnistia Internacional però que serà obert al públic general. T’hi esperem! Salutacions

Els comentaris estan tancats.