Catalunya
Catalunya

Mercat Solidari: una cita amb el reaprofitament i els drets humans

Dissabte 22 i diumenge 23 d’octubre arriba una nova edició del Mercat Solidari pels drets humans, la 21a edició, que es farà com sempre al barri del Poblenou de Barcelona. Aquesta activitat, iniciativa personal d’una veterana activista d’Amnistia, Josiane Pike Labascoule, serveix per enfortir les nostres campanyes pels drets humans arreu del món. Text: Dani […]

Dissabte 22 i diumenge 23 d’octubre arriba una nova edició del Mercat Solidari pels drets humans, la 21a edició, que es farà com sempre al barri del Poblenou de Barcelona. Aquesta activitat, iniciativa personal d’una veterana activista d’Amnistia, Josiane Pike Labascoule, serveix per enfortir les nostres campanyes pels drets humans arreu del món.

Text: Dani Vilaró (Comunicació AIC)

Hem parlat amb la Josiane perquè ens expliqui els orígens i les motivacions del Mercat Solidari, una cita fixa i clàssica del calendari anual d’activitats d’Amnistia Internacional Catalunya. La Josiane és francesa i va arribar a Catalunya l’any 92 des d’Anglaterra, on vivia. És sòcia de l’organització des de fa més de 40 anys i quan va arribar aquí va voler engegar un mercat de segona mà com els que havia vist i organitzat allà. «A Anglaterra és molt habitual que si a casa tens alguna cosa que no necessitis, miris de reaprofitar-la venent-la de segona mà, sense cap local, des del garatge de casa o fins i tot des del maleter d’un cotxe. Quan era a Anglaterra s’organitzaven molts mercats d’aquest tipus, amb amics i coneguts, i els diners es destinaven íntegrament a Amnistia Internacional».

Reciclatge i reaprofitament

Des del Poblenou, on viu, la Josiane i un grup d’una desena d’amics van engegar una primera versió del Mercat l’any 2001, en un local molt petit i només per al cercle de coneguts més proper, inspirats en el que es feia a Anglaterra. L’any 2012 el Mercat es va traslladar a la seu actual, el local del Casal de Barri de Poblenou (Rambla de Poblenou, 49), i es va obrir a visitants i public general, convertint-se de seguida en una activitat força coneguda i participativa al barri: es va passar de recaptar uns pocs centenars d’euros a superar el miler llarg. El que s’hi ofereix és roba, llibre infantil, per a adults, joguines, teles africanes que cus una amiga de la Josiane i altres objectes de segona mà a preus assequibles i populars. «La idea és la d’un Mercat clàssic de segona mà. Que la gent hi entri, passegi, remeni i busqui. Pot haver haver alguna cosa nova que hem recollit, però sobretot apostem pel reciclatge i la reutilització. Sempre amb material que estigui en bon estat, com per vendre. Però penso que llençar de la manera com ho fem és una mostra de societat malalta. I ara més que mai, cal salvar el planeta: el reaprofitament és clau», explica la Josiane molt convençuda.

«No suporto la tortura»

I per què vas triar Amnistia com a organització per donar-hi suport?, li preguntem. «Ara no em plantejo col·laborar amb cap altra ONG i m’estimo més concentrar tota l’energia en aquest projecte, perquè surti bé cada any. Hi ha molta preparació», diu. «Som éssers humans i ens hem de comportar com a tals, amb humanitat. No suporto l’existència de la tortura al món, em posa malalta. Ni els nens de la guerra, per exemple. Mai em resignaré a acceptar-ho i sé que Amnistia fa una feina molt important per posar fi a aquestes injustícies. És important donar suport a l’organització perquè tingui més recursos i pugui seguir treballant».

Si voleu col·laborar amb Amnistia i fer-vos amb llibres, roba o joguines de segona mà, ja ho sabeu. Al Casal del Barri de Poblenou (Rambla de Poblenou, 49, Barcelona) i en horari de de 12.30 a 20h dissabte 22 d’octubre, i d’11 a 14.30h diumenge 23, hi trobareu la Josiane i el seu grup d’amics i amigues: saludeu-los de part nostra, i agraïu-los el suport desinteressat, generós i compromès a Amnistia.